Maxi Yacht Cup – otroliga båtar på fantastisk plats

Rekordmånga av världens dyraste och snabbaste segelbåtar deltar nu i Maxi Rolex Yacht Cup i Porto Cervo. Se bildspel och videor i toppklass!

Välkommen till en värld som de allra flesta i världen bara kan drömma om att få vara en del av.

Under andra veckan i september samlas miljardärerna i italienska Porto Cervo för att göra upp och visa upp sig och sina skönheter till båtar.

I år deltar hela 53 båtar, vilket är rekordmånga sedan starten 1980. Det här blir den 27:e upplagan.

Deltagande båtar måste minst mäta 18,29 meter. Det verkar inte finnas någon övre gräns men störst i år är Ohana som mäter 49,7 meter. 

Ohana är den största deltagande båten i årets Maxi Rolex Yacht Cup. För icke priskänsliga kan hon chartras. 

Flottan består av sju klasser: Super Maxis med båtar över 30,5 meter, Maxi Racing och Maxi Racing/Cruising (24,08 – 30,5 m). Mini Maxi Racing och Racing/Cruising (18,29 – 24,08 m). Maxi 72 och Wally yachts. 

Kort och gott kan man säga att flottan är minst sagt variande i utförande. Maxi 72-flottan är rena racingbåtar medan Oahana är en lyxbåt av rang. En annan ytterlighet är J-Class-jakterna Lionheart och Velsheda – två fantastiska klassiker som utklassar det mesta när det kommer till ögonbrynshöjning.  

Läs mer om J-Class Hanuman som varit till salu för 120 miljoner. 

Den stora snackisen i år är att flottan av så kallade Super Maxis växer. Anledningen, menar många, är att de nya modellerna är snabbare, roligare att segla och enklare att hantera. Nuförtiden är det enligt förståsigpåarna ”inga problem att bygga båtar på 100 till 120 fot som känns smidiga”. Allt är relativt.

En båt som ofta deltar i Porto Cervo är Wallyn Indio som Skippos Gustav Morin seglat över Atlanten.

Se videon när vi seglar Wally över Atlantene videon när vi seglar Wally över Atlanten.

Det har blåst mycket sedan regattan startade och en del seglingar har ställts in. Sista dagen är lördag.