Maxi Dolphin MD51 - förtrollande italienska

I den ständiga jakt på nya, häftiga, fula, usla eller på annat sätt uppseendeväckande båtar zoomar vi här in skönheten Maxi Dolphin MD51 från Erbusco i norra Italien.

Maxi Dolphin, som på våra breddgrader kanske mest har gjort sig känt för sina segelbåtar, kan bevisligen också tillverka snygga motorbåtar. Eller vad sägs om Maxi Dolphin MD51? En nästan 15,5 meter lång skönhet som enligt varvet är en motorbåt som har ritats utifrån ett segelbåtsperspektiv.

Därför har den ingredienser som rak stäv, långa svepande linjer och såväl skrov som däck och överbyggnad i moderna kompositmaterial. På så sätt har man lyckats hålla vikten nere till smått imponerande 10,5 tom inklusive två feta inombordsdieslar.

Linjerna är inspirerade av motorbåtar som vi minns dem från 30-talet. Men som en skön kontrast till detta har den allt av modern marinelektronik, teknologi och navigationsutrustning som man kan tänka sig.

En genomgående stil, såväl utvändigt som invändigt, är stora öppna ytor. Förarplats, wetbar, en rejäl soffgrupp och två jättelika solsängar utvändigt. Luftig salong, en ägarhytt och två toalettutrymmen (varav det ena längst fram i fören) invändigt.

Men – det är bara ett förslag. För den som investerar i en Maxi Dolphin MD51 köper också rätten att själv komma med förslag hur båten ska se ut när det gäller planlösningen. Varför inte en extra hytt med sovplatser för gäster? Eller strunta i kojer helt och ha båten som dagtursbåt? Valet är fritt så länge man hostar upp 1 100 000 euro i grundpris och betalar extra för alla utsvävningar.

Maxi Dolphin MD51 rekommenderas med två stycken Volvo Penta IPS 600 på vardera 435 hk som tillsammans förmår putta på i upp till 38 knop. Bäst trivs hon dock i trakterna kring 30 knop då man kommer undan med en förbrukning på förhållandevis låga 100 liter diesel per timme.

Maxi Dolphin MD51 Power

Längd: 15,42 m
Bredd: 4,26 m
Djupgående: 0,98 m
Vikt ca: 10 500 kg
Motor: 2 x Volvo Penta IPS 600 (2 x 435 hk)
Toppfart: 38 knop
Marschfart: 30 knop
Bränsle: 350 liter
Antal personer: 12
Pris från: från ca 1 100 000 euro
Mer info: www.astusboats.com