Fredriks Formula 20 med stridsvagnsturbin!

tridsvagnIngang 2 copy 3Till det yttre en daycruser i mängden. Men motorljudet skvallrar om dolda resurser. Eller vad sägs om en gasturbinmotor från en stridsvagn!

Det hela grundar sig i Fredriks Täckströms stora motorintresse. Och en impuls att köpa en begagnad gasturbinmotor från en stridsvagn på Blocket.

Sagt och gjort. Nu behövdes bara ett fordon att montera motorn i.

– Det fick bli en begagnad Formula 20 då blotta tanken att montera motorn i en bil var för galen.

Med Fredriks kunskap om motorer var arbetet avklarat på tre månader och nu trängs inte mindre än 490 stridslystna hästkrafter i det lilla motorrummet. Hästar som tillsammans trycker upp ekipaget i 60 knop.

Då går det åt 2 liter bränsle i minuten. Eller 120 liter soppa i timmen, eller 2 liter per sjömil om man så vill. Om man ser till båttypen och att det faktiskt går i 60 knop, så är det inget att hoppa högt över. 

I den farten, men också i de flesta andra farter, så är motorljudet snudd på outhärdligt närmast bakom båten. Men med rätt inställning (psykiska inställning alltså) så kan ljudet uppskattas – på håll eller till och med i sittbrunnen. Det är ett väsande och fräsande ljud som för övrigt får folk att instinktivt blicka i skyn för att se var det kommer ifrån.

Nu är ekipaget till salu på Blocket för 54 000 kronor.

Se annonsen här. Och här ser det ut att finnas en motor som kan funka i ett liknande vansinnesprojekt.