Mårtenssons har nått Mauritius

Arne Mårtensson
Arne Mårtensson

Arne MårtenssonArne Mårtensson, före detta ordförande för Handelsbanken, tar god tid på sig när han tillsammans med hustrun Helene seglar jorden runt. De lämnade Sverige i juni 2006 och efter 44 000 sjömil, väntas de hem igen sommaren 2009. Rutten följer i stort sett James Cooks första resa. Nu ligger paret Mårtenssons Hallberg-Rassy 62 ”Yaghan” förtöjd i Port Louis, Mauritius.

”Yaghan kom till Port Louis, Mauritius söndagen den 21 september. Hon är nu förtjöd i Caudan Marina – strategiskt alldeles framför det mycket fina hotellet Le Labourdonnais, skriver Arne Mårtensson på sin blogg.

”Caudanområdet är mycket fint med högklassiga affärer och restauranger. Vi planerar att stanna här i tre veckor. Restaurangerna på Le Labourdonnais är de finaste vi varit på sedan vi lämnade Europa för två år sedan!!!!”

”Efter några månader i vildmarken känns det som himmelriket att varar här. Vi led nog en viss ”atoll trötthet” när vi kom hit. Vårt första intryck av Mauritius är mycket positivt. Kvaliteten på varor och tjänster är mycket bättre här än vad vi sett på mycket länge. Vi har också just hyrt en bil som skall vara en del av vår infrastruktur här. De kommande dagarna kommer vi att bila runt ön.”

Yagan med kurs mot Mauritius

Arne Mårtensson beskriver sin båt:

”Yaghan är en Hallberg-Rassy 62 levererad 2003. Den är 18,88 m lång och 5,15 m bred. Den är ritad av Germán Frers. Deplacementet är 33 ton men fullt utrustad och med fulla tankar väger den runt 40 ton. Båten byggdes och utrustades med en kommande jorden runt segling i tankarna.

 

Trots att båten är stor seglas den mest med bara två personer ombord, vilket också är fallet under jorden runt seglingen. Eftersom man måste gå i skift under längre överhavsseglingar innebär det att båten måste kunna seglas enkelt av en person. Det fungerar tack vare Hallberg-Rassys ”knappseglingskoncept”.

Rutten är i stort sett densamma som  James Cooks  på den första resan med Endeavour 1768-1771 då han ” upptäckte ” Australien och Nya Zeeland. En originalkarta förställande rutten för Cooks första resa hänger i Yaghans salong på huvudskottet.

Arne Mårtensson vid avseglingen från Sverige juni 2006.

https://hem.passagen.se/yaghan/

https://www.yaghanvoyages.blogspot.com/