Marex 375 – samma fast tvärt om

Prisbelönta Marex 370 Aft Cabin Cruiser har fått mycket beröm för sin kungliga akterruff. I uppföljaren 375 är den slopad till förmån för stora, öppna och sociala ytor.

Om det är som bröderna Espen och Thomas Aalrud påstår, att behovet av många sovhytter minskar samtidigt som stora, öppna och sociala ytor ovanför däck värdesätts allt mer, så är deras senaste skapelse helrätt.

För till skillnad från sin flerfaldigt prisbelönade föregångare Marex 370 Aft Cabin Cruiser så har nyheten Marex 375 ingen akterruff. Men desto mer öppna ytor på samma skrov.

Stort svängrum
Mest utmärkande är två stora sittgrupper med varsina jättelika U-soffor och tillhörande matbord. Den ena sittgruppen är placerad i salongen under tak den andra på akterdäcket. I salongen finns också ett välutrustat pentry, gott om ljusinsläpp samt mycket svängrum på fria durkytor.

Under däck finns två stycken sovhytter där den främre är att betrakta som den lyxigaste med en rejäl dubbelbädd och full ståhöjd. Men om det bara gäller mysfaktor så smäller sovhytten midskepps minst lika högt. Också den med en dubbelbädd och därtill gott om skåp och lådor för förvaring. Från båda hytterna har man toalettutrymmet i nära anslutning

Tungt och värdigt
Sett till köregenskaperna så har den samma förutsättningar som Marex 370 Aft, som jag testade utanför Oslo i stökig sjö för drygt tre år sedan. Då med en Volvo Penta D6-435 (435 hk) i motorrummet. Det räckte till en toppfart på drygt 25 knop. Vidare noterade jag ett föredömligt värdigt och lugnt uppträdande även i de uppstudsigaste av brottsjöar.

Marex 375 bjuder också på en uppdaterad förarplats med plats för en rejäl plotter och en lättöverskådlig och tydlig instrumentbräda. Härifrån har man bra sikt runt om och perfekt kontroll över de 435 hästkrafterna som rekommenderas.

Om man nu inte vill ha mer krut i motorrummet förstås. Yanmar eller Volvo Penta? Enkel eller dubbla motorer? Valmöjligheterna är många.

Planen är att Marex 375 ska hinna bli klar lagom till båtutställningen ”Båter i Sjøen” i Oslo 4-7 september.

Marex 375

Längd: 12,00 m
Bredd: 3,55 m
Pris: ej klart
Djup: 0,97 m
Mer info: www.marex.no