Mange Olsson har avlidit

Mange olsson har avliditMagnus Olsson (64), en av de största inom den internationella seglingsvärlden, har avlidit på ett sjukhus i Spanien. Hans familj och vänner var vid hans sida.

Magnus drabbades av en stroke under veckan och trots inledande positiva tecken, försämrades hans tillstånd under de följande dagarna. Magnus Olsson avled på lördagseftermiddagen.

– Mange var den mest fantastiska person jag någonsin har träffat, en av mina allra bästa vänner, och en av de största seglarna genom tiderna. Han var en helt unik man som likt ingen annan alltid gav energi, humor och kärlek till alla runt omkring sig. Våra tankar är i första hand hos hans familj vid denna mycket sorgliga tidpunkt. Han betydde enormt mycket för så många människor över hela världen, och under de senaste månaderna var han en fundamental del av Team SCA. Teamet kommer att fortsätta det betydelsefulla arbete som han ledde genom att träna och jobba på det sätt som han skulle ha förväntat sig. Han kommer att vara enormt saknad av oss alla. Det är ett verkligt privilegium att ha varit en av Manges vänner, och jag kommer att bära hans arv med mig med kärlek och stolthet för all framtid, säger Richard Brisius, chef för Team SCA.

– Magnus var en stor idrottsman som under hela sin imponerande kappseglingskarriär berikade sporten med sin passionerade livsglädje och entusiasm. Han har inspirerat vår kvinnliga besättning, många andra seglare, både unga och gamla, och alla oss som hade möjlighet att träffa och lära känna honom. Magnus kommer att bli djupt saknad runtom i världen. Våra tankar går nu till hans familj och alla som berördes av hans energi och passionerade livsglädje, säger Jan Johansson, VD och koncernchef på SCA.

Sedan mitten av 1960-talet levde Magnus ”Mange” Olsson med sin passion för havskappsegling. Från tonårens SM-regattor i 505 via America’s Cup till dagens Volvo Ocean Race var han en central gestalt inom svensk segling.

Det var en annan seglingslegend, Pelle Petterson, som fick Mange att börja segla på heltid. I mitten av 1970-talet hade Magnus precis gått ut KTH och tänkte sig en ingenjörskarriär när Pelle ringde och övertalade honom att bli med i besättningen på båten Sverige i America’s Cup. Det var 1976, Mange var 27 år och tvekade aldrig att hoppa på seglingen.

Mange föddes den 4 januari 1949 och växte upp i Bromma utanför Stockholm. Som åttaåring lärde han sig segla på Mälaren. Fyra år senare skaffade familjen sommarhus i Haverdal på västkusten. Mange gick då med i den lokala segelklubben och började kappsegla i OK-jolle, Trapez och sedan 505. Det blev tre SM-titlar i 505 runt 1970.

Mange Olsson har deltagit i sex Whitbread/Volvo Ocean Race. Först gången var 1984-1985 ombord på Drum. Han var med och vann tävlingen 1997-1998 ombord på EF Language med Paul Cayard som skeppare. Den segern rankade Mange själv som sin största sportsliga framgång.

Sista gången Mange seglade Volvo Ocean Race var 2008-2009. Då var han skeppare ombord på Ericsson 3 som slutade fyra. Under det racet kom en annan av Manges stora framgångar i seglingskarriären då Ericsson 3 vann den längsta etappen i Volvo Ocean Race´s historia, mellan Qingdao i norra Kina till Rio de Janeiro, en sträcka på 12 300 nautiska mil som de seglade på drygt 40 dygn.

Den sista tiden har Mange varit engagerad som coach, tränare och mentor för den kvinnliga besättningen i Team SCA som just nu förbereder sig för att delta i Volvo Ocean Race 2014-2015.

Magnus ”Mange” Olssons seglingskarriär:

Tre SM-guld i 505 runt 1970
America’s Cup 1977 och 1980

Whitbread / Volvo Ocean Race:
1985-1986, Drum (3:a)
1989-1990, The Card (5:a)
1993-1994, Intrum Justitia (2:a)
1997-1998, EF Language (1:a)
2001-2002, Assa-Abloy (2:a)
2008-2009, Ericsson 3 (4:a)