Man över bord i Clipper Round The World Race

På den 10:e tävlingsdagen i Clipper Round The World Race föll besättningsmannen på Londonderry över bord i hårt väder mitt på Stilla havet. Efter en och en halv timme kunde han räddas. Svårt chockad och nedkyld.

Det var under hårt arbete med ett segelbyte som Andrew Taylor, 46, tappade balansen och föll över bord. Skeppare Sean McCarter reagerade blixtsnabbt, fick stopp på båten och inledde en väl inövad man-över-bord-aktion.

Enkelt beskrivet handlar det om att snabbt markera var man tappade sin besättningsmedlem, ta ner seglen, starta motorn och hitta samt bärga den nödställde. Så snabbt det nu går, vill säga, för i det här fallet tog det en och en halv timme innan man hittade och fick ombord den nödställde Taylor igen i den grova sjön.

Räddningen var att han hade flytväst och överlevnadsdräkt när han föll i vattnet. Väl ombord igen var Taylor svårt chockad och nedkyld men rapporteras nu må förhållandevis bra.

– Allt hände så fort. Jag bara försvann och visste inte om besättningen letade efter mig eller ej. De kanske inte ens såg att jag föll över bord. Jag är glad att jag lever, rapporterade Taylor till tävlingsledningen efter olyckan.

Detta var den fjärde gången i Clipper Racets 18-åriga historia som en besättningsmedlem föll över bord. Vid de tidigare tillfällena rådde det dock betydligt lugnare förhållanden och de olycksdrabbade kunde räddas ombord igen bara efter några minuter.

Nu är Clipper Round The World Race inne på sin 19:e tävlingsdag. Andrew Taylor och hans gäng ligger sexa av de tolv deltagande båtarna.

Se den nödställdes reaktioner efter räddningen.