Maluka – den osannolika vinnaren i Sydney to Hobart

Knappa 30 fot lång och byggd i trä i början av 1930-talet. Det mesta talade emot någon som helst placering för Maluka under 2022 års Sydney to Hobart. Trots det vann man sin klass och placerade sig bättre än många andra betydligt mycket större båtar.

Maluka var den i särklass minsta och äldsta båt som deltog i fjolårets upplaga av Sydney to Hobart. Peter Langman, den 29-årige skepparen tackade nej till att segla med sin far på 65-fotaren Moneypenny.

Vid målgången möttes Sean av en tårögd pappa som tagit sig ut för att se sin son för första gången gå i mål på en båt han själv skeppat. Och dessutom gjort så med framgång.

Läs även:
David vann mot Goliat i Sydney to Hobart

Vid mållinjen stod det nämligen mer eller mindre klart att besättningen ombord på Maluka lyckats med den minst sagt osannolika bedriften att vinna sin klass och dessutom gjort så med en timme tillgodo.

– Jag står utan ord, det är helt otroligt och jag är så stolt över Pete. När han sa att han ville segla Hobart trodde jag att han ville vara med på Moneypenny men nej. Han sa att han ville ta Maluka, säger den erfarne skepparen och Petes pappa Sean Langman.

Maluka byggdes om av Sean Langman under tidigt 2000-tal och har sedan dess varit i familjens ägo. Båten var vid sitt första deltagande i Sydney to Hobart 2006 den minsta båt som någonsin seglat den snudd på legendariska regattan.