Målgång! – Ludde Ingvall slår sitt eget rekord

I går kväll klockan 20:51:35 slog veteranen Ludde Ingvall med besättning sitt eget tjugo år gamla banrekord i ÅF Offshore Race/Gotland Runt. 

Ludde Ingvall hade till klockan 21:19:23 på sig, men korsade mållinjen redan vid 20:51:35 och tog därmed en överlägsen line honor och nytt fartrekord för enskrovsbåtar. Rekordet för flerskrovsbåtar har den svenska trimaranen HiQ.

Receptet för att slå banrekordet är enligt Ludde Ingvall att bygga en hundra fot lång Super-Maxi som är fullspäckad med modern teknologi och sedan bygga ett team av seglare som vet att varje meter av racet räknas.

– Sen ska man förstås också segla på toppen av sin, besättningens och båtens förmåga, säger han.

Full rulle med 100–fotaren CQS!

– Jag är mycket glad. Vinden dog och vi satt fast i en timme vid Alma och tänkte att vi inte skulle klara det. Men man ska ha tur också. Vinden kom och vi kunde korsa mållinjen cirka 20 minuter innan tidsfristen löpte ut, säger en nöjd Ludde Ingvall precis efter målgång.

CQS är byggd som en stor skärgårdskryssare, lång och smal. Hon har också undervattensvingar, eller foils, som hjälper till att lyfta upp båten och därmed minska friktionen mot vattnet. Mer om Ludde Ingvals extrema båt och hans jakt på banrekordet här. 

Dessutom har hon svängköl. I allt sticker hon sex hon sex meter under vattenytan viket gjorde navigeringen genom skärgården extra spännande.

Segling i skogen
– Det var en fantastisk upplevelse att segla genom ”den svenska skogen”, tajt och nära både båtarna i fältet och land. Jag är tacksam för att jag har så fantastisk besättning som behärskar alla delar av seglingen till fullo, säger Ludde Ingvall.

Förutom fartrekordet i Gotland Runt/ÅF Offshore Race har Ludde Ingvall en diger meritlista med två segrar i Sydney-Hobart och en i brittiska Fastnet Race.

Han har också haft fartrekordet över Atlanten, för enskrovsbåtar. Han var även skeppare på finska UBF i Whitbread round the World Race 1989/90.

Foto: Camilla Bolinder (målgången) och Oskar Kihlborg (ombord).

Mer ÅF Offshore Race 2017:
ÅF Offshore Race – studio onsdag 17.00
Olyckan i ÅFOR – Stina hälsar från sjuksängen!
ÅF Offshore Race – studio onsdag 09.00.
ÅF Offshore Race – studio tisdag 17.00.
Målgång! – Ludde Ingvall slår sitt eget rekord!
ÅF Offshore Race – studio tisdag 09.00
ÅF Offshore Race – studio måndag 17.00.
ÅF Offshore Race – studio måndag 09.00.
LIVE – maratonsändning av ÅF Offshore Race!