Maiden seglar igen – deltar i OGR med kvinnlig besättning

Ombord på Maiden ska gubbväldet trotsas ännu en gång. 34 år efter den historiska bedriften deltar den historiska båten i ännu en kappsegling runt jorden.

34 år efter att Maiden seglade Whitbread gör hon det igen – även denna gång med en helt kvinnlig besättning.

Den 10 september kastar Ocean Globe Race loss och påbörjar sin kappsegling på 27 000 sjömil runt jorden. Under fyra etapper ska 14 båtar slåss i retro-racet vars ambition är att efterlikna Whitbread Round the World Race när det väl begav sig.

I sin ambition får de i år dessutom lite hjälp på traven.

En av båtarna som ska korsa startlinjen om knappt två veckor är nämligen ingen mindre än Maiden. Båten som gjorde sig känd genom att ha en helt kvinnlig besättning under 1989-års Whitbread. Nu gör den comeback med samma koncept.

Båten, ett Bruce Farr-bygge, tillryggalagt hela två Whitbreads och kommer nu göra sitt tredje – även om själva tävlingen går under ett annat namn.

– Precis som med så många andra vackra båtar som gjort Whitbread har även Maiden räddats och återställts. Det känns därför inte mer än rätt att hon ska få tävla runt jorden ännu en gång, säger Tracy Edwards.

En historisk bedrift

Året var 1989 när Tracy Edwards skeppade den första båten i ett Whitbreads historia vars besättning helt bestod av kvinnor. Men vägen dit var lång och krokig, något som vi på Hamnen.se tidigare berättat om när en Netflix-dokumentär om Maiden och besättningens bedrifter släpptes.

De ombord, inte minst Tracy Edwards, fick förutom de prövningar som havet slängde mot dem även utstå en oerhörd sexism. Såväl gubbväldet inom tävlingen som kvällstidningarna hånade deras deltagande. Att därefter försöka värva sponsorer var näst intill omöjligt.

35 år senare

Idag har världen i mångt och mycket förändrats. Maiden gör löpande seglingar och har sedan 2021 tillryggalagt över 30 000 sjömil med stopp i över 20 länder. Projektet bakom Maidens världsomsegling bygger på att utbilda och stärka unga flickor. Under resan samlar organisationen bakom Maiden in pengar för att finansiera projekt för en mer jämställd skolgång världen över.

Ocean Globe Race och Maidens deltagande kommer gå att följa live via tävlingens hemsida!