Lyxjakter för mångmiljardbelopp beslagtagna

Den globala insatsstyrkan som är satt att frysa ryska oligarkers tillgångar har till dags dato beslagtagit lyxjakter och fastigheter för motsvarande 30 miljarder dollar.

Dilbar_lyxjakt_Oligark_beslagtagen
Alisher Usmanovs ”Dilbar” som betingar ett värde på mellan 600 och 800 miljoner dollar hålls nu i förvar på ett varv i Hamburg.

Men det stannar inte där – räknar man även in frysta tillgångar från Rysslands centralbank så uppgår summan till hisnande 300 miljarder dollar, skriver Dagens PS. Allt detta har skett inom loppet av de 100 dagar som styrkan har varit aktiv. Bakom operationen står förutom USA också Australien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och den Europeiska kommissionen.

Se också:
Superjakterna – växande lyxproblem för oligarkerna 

Enkelt sammanfattat går det ut på att det ska svida i plånboken på de ryska miljardärerna som håller sina flytande lyxpalats väldigt kära. Nu tvingas de fly från myndigheter i olika länder. Myndigheter som gått ihop och gjort till sin sak att slå klorna i allt från oligark-ägda privat-jet till fastigheter och flytetyg i mångmiljard-klassen.

Putins jakt beslagtagen

Bland alla superjakter som har beslagtagits pekar mycket på att även självaste Vladimir Putins 135 meter (444 fot) långa flytande lyxpalats ligger risigt till. Enligt uppgift ska den ha legat i hamn i Tarragona ända sedan den 21 november förra året. Den 4 mars i år försökte man kasta loss och ge sig iväg men fartget stoppades och beslagtogs av de spanska myndigheterna.

… liksom Kerimovs

En annan lyxjakt som man fått tag på lyxyachten Amadea som ägs av ryske miljardären Suleiman Kerimov, och som ska vara värd 300 miljoner dollar. Enligt samma källa, Dagens PS, ska den nu ha anlänt till San Diego för säkert förvar hos myndigheterna efter att ha beslagtagits av Fiji.

Bara början

Arbetsgruppen låter meddela att de är långt ifrån klara. Uppsökandet och beslagtagandet av ryska oligarkers tillgångar fortsätter med syftet att försvåra Rysslands invasion av Ukraina.

Inledningsbilden föreställer Alisher Usmanovs ”Dilbar” som betingar ett värde på mellan 600 och 800 miljoner dollar och som nu hålls i förvar på ett varv i Hamburg.