Ludde Ingvall jagar rekord i ÅF Offshore Race

För tjugo år sedan satte Ludde Ingvall det gällande fartrekordet i ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt). Nu ställer han upp igen med sin snabba 100-fotare.


Den rutinerade seglarveteranen Ludde Ingvall har vunnit klassiska Sydney-Hobart två gånger med sin super-maxi CQS.

Han bor i Australien sedan många år men har nu tagit sin båt till Norden och bland flera regattor i sommar så kommer han till ÅF Offshore Race. Båten kan beskådas på Skeppsholmen från torsdag 29 juni till starten av racet på söndag 2 juli.

Ringde polarna
– KSSS kappsegling runt Gotland är en otroligt stark tradition för flera generationer i min familj och för mig var Gotland Runt 1994 början på ett stort och framgångsrikt projekt med min gamla båt Nicorette. Jag har faktiskt ringt några gamla kompisar från den tiden och de kommer att vara med ombord i år. Det ska verkligen bli kul, säger han.

Ludde Ingvall siktar på att slå sitt gamla rekord i ÅF Offshore Race med sin nya 100-fotare. 

Att han kommer att vara först över mållinjen (line honor) bör vara ställt utom allt rimligt tvivel. Det finns ingen båt i startfältet som kan konkurrera med CQS i fart. Om det sedan blir nytt fartrekord eller om det räcker till totalseger med handikapp inräknat återstår att se. Men någon ”favoritvind” har han inte.

– Det beror på så mycket. Vi behöver inte så mycket vind. Det räcker med tre m/s för att vi ska logga över tio knop. Ju lättare vind det blir ju mer vill vi ha den framifrån, berättar han.

Svängköl och foils
Båten är byggd som en stor skärgårdskryssare, dvs med ett långt och relativt smalt skrov. För att göra den stabilare har den undervattenfoils (vingar) som lyfter båten, dock inte lika mycket som de katamaraner vi sett i Americas Cup som mer eller mindre flyger fram. Förutom undervattensvingar har båten svängköl och man har utvecklat riggen. Båten har också nyligen förlängts cirka åtta fot.

– När vi har en lutning på 12–15 grader så innebär det minimal båtyta i vattnet och då kan vi få problem med stabiliteten. Det är här vingen kommer in i bilden, säger Ludde.

Tunga meriter
Förutom fartrekordet i Gotland Runt/ÅF Offshore Race har Ludde Ingvall en diger meritlista med två segrar i Sydney-Hobart och en i brittiska Fastnet Race. Han har också haft fartrekordet över Atlanten, för enskrovsbåtar. Han var även skeppare på finska UBF i Whitbread round the World Race 1989/90.

Foto: Andrea Francolini

Se också:
Ludde Ingvalls makalösa 100-fotare inger respekt!
Ludde Ingvalls galna 100-fotare seglar Sydney-Hobart!
Se starten av häftiga Sydney-Hobart!