Loxo 32 – effektiva cruisern finns nu med eldrift

Eldrivna-motorbaten-Loxo-32
Segelbåtstillverkaren Pogo Structures bygger sin första motorbåt som är så pass lättdriven att den fungerar med eldrift.

Det var aldrig en fråga om, utan när, Loxo 32 skulle få eldrift. Svaret är nu!

Hamnen.se har tidigare uppmärksammat Loxo 32 för sitt härligt lättdrivna skrov och för att den på flera sätt leder vägen mot ett hållbart och klimatsmart båtliv.

Men en uppenbar sak har fattats.

Att denna tiometersbåt kommer undan med en förbrukning på 0,5 liter/sjömil i 12 knop med en Volvo Penta D2-75 i motorrummet är bra. Men nu blir det ännu bättre.

Två Oceanvolt 15kW med en batterikapacitet på 53.2 kWh.

Med dubbla Ocean Volt elmotorer på vardera 15 kW kommer den i fortsättningen att kunna dra noll och ingenting av miljövidrigt bränsle. Det går ju som bekant att skapa el på fossilfria sätt, och det är vi duktiga på i Sverige. Med eldrift slipper man också släppa iväg omkring 70 procent av energin i form av värme.

Med en batterikapacitet på 53,2kWh får Loxon en räckvidd på:

  • 44 sjömil i 8 knop.
  • 33 sjömil i 10 knop.
  • 28 sjömil i 12 knop.

Med lägre fart når elbåten långt

Kort sagt – en räckvidd som räcker mer än väl för att trygga de allra flesta som kör båt normalt och som inte lider av allt för svår räckviddsnoja. Och skulle man ändå få nojan så är det bara att ta ett par djupa andetag, dra av på gasen, stressa ner och köra väldigt långsamt. Då blir räckvidden väldigt lång och man kommer sannolikt att komma hem. Även om det tar lång tid.

Bakom Loxo 32 står Pogo Structures, som kanske mest är känt för sina lätta och snabba segelbåtar.

Jakt 12 – för dem som tycker Loxon är för liten

För den som gillar konceptet men tycker att Loxon är lite väl liten och trång så vill vi tipsa om ett liknande men större koncept som byggs av Vaxholm Komposit och heter Jakt 12.

Se också:
Hamnen.se testar Loxo 32
Test av Jakt 12 – inga svall och låg förbrukning

Loxo 32
Längd ö a9,50 m
Bredd2,55 m
Djupg0,70 m
Viktca 1 800 kg
Kojer4
Bränsletanknej
Motor2 x Ocean Volt 15kW
Batterikapacitet53.2kW.h
Toppfart14 knop
Mer infopogostructures.com