Lovande Laserseglare korsar Kattegatt

I augusti genomförde fyra av Sveriges mest lovande ungdomar i OS-klassen Laser en rekordsegling mellan Frederikshavn och Göteborg. En sträcka på 45 sjömil.

Första gången jag på riktigt fastnade för segling var i en Laserjolle. Det är en enmansbåt på cirka fyra meter med ett sju kvadratmeter stort segel, vilket räcker för att den ska plana iväg så att adrenlinet sprutar när det blåser på lite. Den är så nära en vindsurfingbräda man kan komma med en båt. Nästa dimension är ju att stå och segla och öka farten gånger två, men det är en annan historia.

Hur som helst räknas Lasern som en av de mest fysiska båtarna i OS-programmet och att segla hård undanvind över Kattegatt är en lika stor upplevelse som en fysisk utmaning. 

Gänget som seglade består av fyra unga lovande Anders Karlsson, Claes Törnsten, Henrik Eriksson och Holger Tidemand. De kallar sig för SYLT, Swedish Youth Laser Team. Deras målsättning är att vara topp 20 i världen till OS-året 2016 och eventuellt slåss om platsen till Rio de Janeiro.

Men åter till rekordseglingen som totalt tog 8 timmar och 45 minuter. Laget berättar:

Var det jobbigt?
Ja, det var väldigt utmanande. Vanligtvis blir man trött efter en hård läns på 10 minuter, föreställ dig 9 timmar … Det var just tiden som var det jobbigaste, och avstånden! Vi trodde vi var hemma när vi såg Vinga – då hade vi tre timmar kvar, visade det sig.

Vad var jobbigast?
Svårast var att byta Anders mast som gick av efter en timmes segling. Att fästa bommen tog väldigt lång tid och vi testade många olika sätt. Vi skulle kanske ha valt ett enklare system för att underlätta en sådan här situation.

Vad var svårast?
Vi var noga med att hålla ihop, men Henrik gjorde ett litet ryck sista 100 meterna! Annars var det en av de viktigaste grejerna, att inte komma för långt ifrån varandra. Det var lite svårt att hålla sig när man låg på ett drömsvep av vågor.

Hur var förhållandena?
Det var väldigt mycket vind inledningsvis och så avtog det lite mot slutet. Vågorna var enorma hela tiden, och det drog åskväder norr om oss hela vägen. Vi såg också en tromb! Då kände vi oss små. Man är rätt maktlös i den situationen.

Vad såg ni för farter?
Vi har ju inga loggar på båtarna, men i början höll vi stundtals jämna steg med motorbåten som gjorde 15 knop. Det är väldigt snabbt i en Laser.

Vad blir nästa äventyr?
Härnäst ska vi segla EM i Dublin. Sedan är det mest tävlingar på hemmaplan säsongen ut. Vad gäller distansseglingar snackar vi lite löst om Berings sund… Vi återkommer med vad vi bestämmer oss för.

All media, med foton och redigering kring teamet, står teamets mediaansvarige Pierre Grönberg för.

Gänget som seglade består av fyra unga lovande ämnen: Anders Karlsson, Claes Törnsten, Henrik Eriksson och Holger Tidemand.

Ytterligare inslag med tuff Lasersegling med SYLT-gänget.