Livsfarlig krock och intensiva intervjuer från Extrem segling

Extreme sailing series Istanbul
Hård krock och bakom kulisserna med seglingens stjärnor

Extreme sailing series IstanbulDet finns ingen hejd på all dramatik som visas i städerna världen över där ”The Extreme Sailing series” avgörs. Tredje deltävlingen går nu i Istanbul och idag var det nära ögat – igen! Se katapultkraschen och ombordintervjuerna från världens främsta seglare.

https://www.youtube.com/watch?v=tDyKaZH9Gxs

 

”Vi försökte falla av men tappade kontrollen och kunde inte undvika den hårda kollisionen. Jag flög överbord och vår fördäckare slungades in i en vinsch. Vi är såklart väldigt besvikna och bedrövade över Team Extreme som vi körde in i.”

Orden kommer från Tanguy Cariou, skeppare på Alinghi. Men krascher av det här slaget är ”part of the show”. Det är i princip oundvikligt när man låter 11 team kappsegla i hård vind på tajta banor mitt inne i stora världsstäder.

Idag var tredje racedagen och det svenska teamet Artemis tappade sin ledning från att ha seglat bäst och legat i topp de två tidigare dagarna. Av de fyra besättningsmedlemmarna på Artemis finns inga svenskar. Dock är rutinerade America’s Cup-seglaren Rodney Ardern taktiker och han bor sedan många år i Saltsjöbaden.

Extreme_40_Efter_craschen_1
© Lloyd Images

Team Extreme fick hjälp av en RIB för att ta sig in till land utan att sjunka. Trots den massiva kraschen förväntas de fortsätta seglingarna i morgon. Likaså Alinghi.

Extreme_40_Ombord_2
© Lloyd Images

Det gäller att ha koll på motståndarna. Med farter upp emot 30 knop och i hårda vindar minimal  manöverförmåga är marginalerna små. Här ombord på The Wave Muscat med blott 24-årige Torvar Mirsky som skeppare.

Här följer en video som berättar lite om Amerikanske skepparen ombord på svenska teamet Artemis:

https://www.youtube.com/watch?v=jgsp_mqgtDI

 

Och en sammanfattning med lite ombordaction från dag 2:

https://www.youtube.com/watch?v=B0qgXOGyP_4

 

Regattan pågår i två dagar till.