Livesändning från heta Hyundai Cup

Hyundai_4
Hyundai Cup seglas i helgen. En bil står på spel!

Hyundai_4
Imorgon lördag, 25:e augusti, går starten för folkfesten Hyundai Cup i Nynäshamn. Den enda svenska kappseglingen med ett pris värt namnet – en bil.
Hamnen.se kommer att vara på plats och livesända på vattnet med kommentatorer och från från tre olika båtar.

Alla tävlar på lika villkor och man tillämpar en så kallad jaktstart, där minsta båt får starta först. Stora Hyundai-båten på 100-fot startar sist av alla, timmar efter första båt. Upplägget bygger på handikappsystemet SRS och alla med ett sådant tal får vara med. Detta innebär att många av båtarna är väldigt olika och gynnas av olika förhållanden.

Bästa receptet för att vinna bilen vore således att ha tillgång till ett antal olika båtar och välja vilken man seglar med efter prognos, så nära racet som möjligt.

Förra året blev det mycket halvvind. Då gynnas båtar med lång vattenlinje och Wasa 55:an ”Vindile” tog hem segern. De var åtminstone först över mållinjen men resultatet räknades om och Sk 95:an Britt-Marie fick stå högst på pallen. Senare visade det sig att beslutet var fel. ”Vindile” var den rätte vinnaren. Det hela slutade med den noble huvudsponsorn gav båda besättningarna en varsin bil.

I år ser det i nuläget ut att bli bra med vind, men prognosen är osäker.Det är 56 båtar anmälda och av dem har vi utsett några heta kort.

”Vindile” och ”Britt-Marie” är med igen och kommer att vara farliga om det inte blir för mycket kryss. Dufour 36 med Martin Angsell och Anna Drougge vann sin klass på Lidingö Runt och är riktigt bra i lätta vindar.

Wasa 41:an ”Aitutaki” kommer ha bra chans i mellanvind. Likaså ”Fast foot Sally”, en Gambler 40 som vunnit tidigare och alltid är med i topp på bland annat Gotland Runt. Den kommer sägs framförallt bli vass om det blir mycket kryss.

Staffan Ljung på en Lady Helmsman Special lär bli snabb om det blir mycket halvvind.

Banan är 28 sjömil. Första start går 10.00 precis utanför hamnen i Nynäshamn, skynda dit för att se spektaklet från första parkett. Första båt beräknas komma i mål vid 15-tidenoch därefter vidtar prisutdelning, middag och underhållning.

Första pris är en ny Hyundai i10, vilket tar spänningen till en ny nivå för segelsporten. Hyundai-båten deltar i tävlingen men kommer inte, oavsett resultat, att finnas med på prispallen.

Hamnen.se kommer att livesända från tre olika båtar, Jimmy Hellbergs B&R 38 Pac-Man, Mikael Rykings X-332 och Johan Lundqvists Arcona 321. Vi kommer också att vara på plats och livesända från vattnet med en motorbåt. Kommenterar racet gör Claes ”Oliven” Olivecrona” och hans hemliga sidekick.

Hyundaicup_1
Hyundai Cup ger bra underhållning för publiken. Start och mål är precis vid Nynäshamns innerhamn.

Hyundai_2
Hyundai Cup är mer än bara segling. Underhållande artister och folkfest utlovas!

Läs mer om Hyundai Cup här.

https://www.youtube.com/watch?v=7DOhfXAtyGAFilm från förra årets race.