Lidingö Runt från Södergrens perspektiv

Lidingö Runt lockade i år ca 250 båtar och bjöd på mycket spänning. Håkan Södergren berättar om sin segling ombord på Tarac 33:an ”Testarossa”.


Foto: Håkan Lindström.

Vad är mer ett vårtecken för oss Stockholmsseglare än Lidingö Runt? I år kom visserligen det populära Gullviverallyt före beroende på att Kristi flygare kom så tidigt. Normalt är alltid Lidingö Runt först.

Våren kom aldrig i år utan det blev faktiskt sommar direkt med Lidingö Runt. Ett race som alltid innebär överraskningar med väder. Antingen blåser det småspik eller inget alls. I år blev det faktiskt en ganska rättvis segling med vind runt banan för alla, även om det naturligtvis varierade.

Vi brukar ha solsken under Lidingö Runt (om jag inte minns fel) men i år var det ovanligt kyligt och kallt. Dimman fanns där hela tiden och gjorde seglingen lite gråmulen. Desto bättre stod sig vinden för de flesta under racet vilket gav lite utrymme för bortförklaringar. Kul för några och trist för andra, precis som vanligt alltså.

Jag har blivit informerad om att en krock hände med en färja, vilket undgick mig men det ska ha gått bra utan större skador. Det ryktas också att en av seglarna ombord på den båten är med i Åre Slalomklubb. Kanske hade det med saken att göra. I dimman kanske färjan såg ut som Åreskutan och därmed hemtam!?

För vår egen del ombord på Tarac 33:an Testarossa blev seglingen ett trevligt race mot några konkurrenter. Framför allt mot Jeanneau Sunshine 38:an ”Sherin” och dess duktiga besättning.

Som vanligt blev det på några ställen avgörande vägval och vi ansåg att det alltid brukar dra bäst efter Lidingölandet när det är läns. Det gör det normalt men inte denna dag. Vi blev rejält frånåkta av några båtar ute på fjärden och fick kämpa hårt för att komma ikapp när vi närmade oss Djursholmslandet. Med den nya toppgenuan gick vi dock som tåget och lyckades passera värsta konkurrenten Sherin alldeles före mål. Kul med skottet men beskt att få stryk med 14 sekunder.

En total sjundeplaceringen i ett fält på mer än 250 båtar känns ändå som godkänt och grattis till Sherins besättning för en väl genomförd segling.

Seglingen var ännu ett exempel på hur kul Lidingö runt kan vara. Särskilt roligt är det att se mångfalden av båtar. Att se Hyundai starta med sina 100 fot och snart därefter Jimmy Hellbergs lilla Admiralty 30 ”Airbender”, som närmast liknar en liten havskanot med jätterigg, och allt däremellan visar på en enorm mångfald av båtar i våra skärgårdsvatten. SRS har varit och är räddningen för att alla ska kunna ha kul och segla mot varandra.

Vi på Testarossa vill tacka arrangörerna för en trevlig segling och väl genomfört arrangemang.
Alla foton: Håkan Lindström.

Se flera bilder på Flickr eller på Rotonen.se och följ eftersnack och heta diskussioner på Blur.se.

Alla resultat från Lidingö Runt 2013.