Lidingö Runt i bilder

 DDD4287 PuffÅrets första stora kappsegling med över 200 båtar bjöd friskt vårväder och utmanande vindskiften med både stiltjebälten och briska byar som briserade broachar.
Se berättelsen i bilder!

Lidingö runt gav en spännande start på säsongen med många startgrupper som alla mer eller mindre direkt fick hissa undanvindssegel. Vinden var västlig med rejäla byar som stundtals svepte ner över banan. Som vanligt gällde det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle för att få bra knuff ut från frontspelarna direkt efter starten. 

En rolig krydda för de flesta var att man bytt startordning så att de största och snabbaste kölbåtarna startade sist. 

Foiling 
I första startande klassen, som i år var flerskrov, lyckades Henrik Almstedt pipa iväg rejält med sin F18. Han skulle dock snart bli ikappseglad av Katla –  flottans utan konkurrens snabbaste, modernaste och i mångas ögon ballaste båt – den foilande 20-fotaren Nacra 20 Carbon FCS med skepparen Anton Svensson.

Det är oklart om de någonsin kom upp på sina bärplan men enligt den preliminära resultatlistan seglade de runt banan på 2 timmar och 27 minuter. Näst snabbast var en trimaran, närmare bestämt Corsair 31 D med Jonas Seweling på 2 timmar och 44 minuter. Att jämföra med flottans för dagen långsammaste båt – RJ 85 Emma som tog sig runt på 5 timmar och 36 minuter. 

Svenska premiärer
Heta båtar som skulle bevisa sig på den svenska kappseglingsscenen för första gången var bland andra Johan Delins nya strykjärn MC 38. En fantastisk vindsurfingliknande kölbåt som är helt byggd i kolfiber och har herrejössesmycket segel i kombination med stor bredd och låg vikt. Hamnen.se har nyligen testat (kommer video inom kort) och kan berätta att det är en riktig racehäst.

Den startade i den sista startgruppen, med alla de största och snabbaste kölbåtarna, och blev till en början akterseglad av Hamnenbloggaren Jimmy Hellbergs Pac-Man men lyckades glida om efter ett antal hundra meter. 

Fyra nya Far East 28R ställde till start och visade vad de gick för i den lätta vinden. (Se videon när seglar Far East 28R i nästan 17 knop).

Sverigepermiär hade också nya trimaranen Dragonfly 25 som ersätter sin föregångare med samma namn efter nästan 30 år. Även om den såg både snabb och snygg ut så hade den det tufft mot sina äldre systrar i den generellt lätta vinden. Den lär dock dominera i hård vind. Vi återkommer inom kort med test av den. 

Däremot såg en gammal Dragonfly 25, närmare bestämt Alexandra med Anders Lewander som skeppare, ut att gå som en raket med riktigt snabba slag trots att de kryssade med en stor Code-0. De tog sig runt banan på 3 timmar och 2 minuter och kom tvåa, på beräknad tid bara 13 sekunder efter Jonas Sewelings Corsair 31 som alltså vann flerskrovsklassen. 

Största klasserna
J70 var största moderna klass med 7 startade båtar. Express och Nordisk Folkbåt var störst med 13 startande båtar. 

J70 och Express dominerar resultatlistan förutom förstaplatsen som X-102 Team Tant Raffa roffade åt sig. Andraplatsen tog Anders Lindved och hans Melges 24. 

På bilderna ser ni också Ulrika By som var regattans mest framgångsrika kvinnliga skeppare med en andraplats i IF-klassen. 

Håkan Lindström visade att det lönar sig att hotta upp en gammal slankseglare i form av en Omega 42 som han välsignat med en ny rigg. 

Klabbe Nylöf hade den mest enhetligt klädda besättningen på den lika snofsiga som snabba Club Swan 42 ”Ladykiller”(:P). 

Läs mer och se de resultaten på www.lidingorunt.se

Foto: Gustav Morin.