Paul Elvstrøm är död

Paul ElvstromPaul Elvstrøm, en av tidernas allra största seglare, är död. Han blev 88 år och dog i sömnen hemma i Hellerup strax norr om Köpenhamn.

Hans meritlista är minst sagt omfattande med bland annat fyra OS-guld, som han dessutom lyckades knipa i rad.

Det första erövrade han i Firefly 1948 i London och sedan knep han tre raka OS-guld i Finnjolle (Helsingfors 1952, Melbourne 1956 och Rom 1960).

Seglade med dottern
Men det slutar inte där. För fler OS-satsningar skulle det bli och då med dottern Trine Elvstrøm-Myralf som gast. Dock utan att nå de högsta placeringarna tillsammans.

Paul Elvstrøm och dottern Trine. 

Däremot lyckades detta unika far/dotter-lag vinna EM i Tornado 1983.

Totalt vann Paul Elvström hela 11 VM-guld i klasserna 505 (2 titlar), Finnjolle (2 titlar), Snipe (1 titel), Flying Dutchman (1 titel), 5.5-meter (1 titel), Stare (2 titlar) och Soling (2 titlar).

Paul Elvstrøm är förstås ett självklart namn i Hall of Fame.

Men det slutar inte där heller. För Paul Elvstrøm var också en framgångsrik båtkonstruktör såväl på egen hand som i lag med Jan Kjærulff som var den andra av det glödheta konstruktörsparet Elvsrøm/Kjærulff på 70-talet.

Grundade världsberömt segelloft
Paul Elvström grundade även det världsberömda segelloftet Elvstrøm Sails som bland annat har levererat segel till syndikat i America´s Cup, Volvo Ocean Race och andra stora sammanhang.

Elvstrøm in action!

Hemma i Danmark anses Elvstrøm vara ”landets största OS-hjälte genom tiderna” och har också utsetts till århundradets idrottare där hemma.