Ladda för spänning – i helgen avgörs Allsvenskan Segling

Det blir spänning i Strängnäs till helgen när Allsvenskan Segling 2023 ska avgöras. Med endast några enstaka poäng mellan topplagen gäller det att vinna eller försvinna!

I helgen avgörs Allsvenskan Segling 2023 i Strängnäs. Fotograf: Daniel Stenholm

Under dagarna tre, från fredag till söndag, avgörs årets upplaga av Allsvenskan Segling med den sista deltävlingen som går av stapeln i Strängnäs. En tuff och spännande avslutning väntas och frågan på allas läppar är om Hjuviks BK kan behålla ledningen och ta hem totalsegern.

– Inför säsongen hoppades vi på att vara topp fem. Att vi nu ligga bra till för att vinna hela serien är verkligen en överraskning. Men nu vill vi såklart vinna, säger Mikael Johnsson från Hjuviks BK.

Ner till Sotefjorden-Hunnebostrand, SS Åmålsviken och deras slag om andraplatsen är det hela sex poängs skillnad. Lagen som vill snuva Hjuvik på guldet är dock många för om pallplatserna är kampen hård. Mellan andra- och sjätteplats är det endast ett poäng som skiljer.

Men vad har varit nyckeln till Hjuviks framgång i år?

Till skillnad från tidigare år har man valt att skicka en och samma besättning till alla deltävlingar. Där har Joe Burns agerat rorsman och Isabelle Bergqvist taktiker.

Toppade lag i hela ligan

Men det är inte bara det ledande laget som toppar sin besättning. Från Åmålsviken, som stod som segrare under fjolårets Allsvenskan, skickas Tomas Skålén som bland andra tagit med sig sonen, tillika lovande E-jolleseglaren, Gustav Skålén. Sotefjorden skickar Marcus Westerlind som har flera fina resultat i tävlingen och KSSS skickar en av Sveriges mest rutinerade havskappseglare – Patrik Forsgren.

På en delad fjärdeplats hittar vi hemmaklubben Strängnäs som, likt Hjuvik, skrällt rejält under årets tävlingar.

­ – Vi har inför årets säsong inte gjort någon större satsning, mer än att pusselbitarna har fallit på plats. Vi är väldigt glada att det har gått så bra och hoppas på att fortsätta i samma spår även här hemma i Strängnäs, säger lagledaren Mattias Cederholm från Strängnäs SS.

Seglingarna kan följas online

Kappseglingarna går att följa såväl under fredag, som lördag och söndag – direkt via Allsvenskan Seglings youtube-kanal. På måndagen den 18 september sänds dessutom ett sammandrag av de sista seglingarna för säsongen på Sportkanalen och TV4. Programmet har börjar klockan 21.30