Kvinnlig skeppare och 13 män sätter Atlantrekord

Med en medelfart på 24,5 och topp på 46 knop lyckades Donna Bertarelli och ”andreskepparen” Yann Guichard med besättning driva världens största kappseglingstrimaran till rekord på Columbusrutten mellan spanska Cadiz och San Salvador på Bahamas.

De startade i Spanska Cadiz 30 oktober och gick i mål vid San Salvador 6 dagar, 14 timmar, 29 minuter och 21 sekunder senare. Det betyder att de slog det tidigare rekordet av Franck Cammas och hans Maxi trimaran Groupama 3 från år 2007 med 20 timmar och 29 minuter.

Sträckan är 3 885 sjömil men eftersom vindarna inte vred exakt till Spindrifts favör hela vägen blev den faktiskt seglade sträckan 4 503 sjömi.  Det betyder att den egenltiga medelfarten var 28,41 knop. Längsta seglade sträckan mätt på 24 timmar var 714,4 sjömil.

Startsträckan
Seglarna var på plats och båten redo i Cadiz redan 7 oktober för att invänta rätt väderfönster. Först 30 oktober kom starka nordvindar som snabbt skulle ta dem mot Gran Canaria, som de måste runda om styrbord.

Efter de första 17 timmarna hade båten haft konstant fart över 30 knop och låg redan 180 sjömil före den tidigare rekordhållaren.

Efter Gran Canaria kunde de rikta in kursen nästan rakt på Bahamas. Ändå var det nu det skulle bli tufft på alllvar.


– Vi visste att sista tredjedelen av banan skulle bli tuffast. Visst hade vi mycket vind i början men värst var när vi fick tunga moln över oss som gjorde framfarten osäker, säger Donna.

Det hon pratar om är så kallade Sqaulls, alltså åskmoln som kan ändra vindstyrkan dramatiskt på sekunder. Antingen tar det stopp eller så blåser det riktigt hård vind.

– Det var stressigt och molnen sinkade oss flera gånger men avslutningen blev riktigt tuff för både besättning och båt. Vi hade vindar på 35 knop. Jag stod vi rodret men Yann var vid min sida, redo att byta av. Båten har enormt kraft och är väldigt fysisk att styra.

Unga och äldre
Besättningen är en mix av unga hungriga seglare och äldre med erfarenhet från alltifrån America’s Cup till Figaro.

Donna Bertarelli är ensam kvinna bland 13 män.

– Jag växte upp i en ganska maskulin värld och har nästan alltid seglat med killar så det är inget jag tänker på. Det är ju ingen skillnad ombord. Man utsätter sig för samma saker. Vi hade riktigt bra stämning ombord, säger hon.

Rutten är densamma som Columbus seglade på 1400-talet och det väckte en del tankar när de närmade sig Bahamas.

– Det var spännande vid målgången, att mitt i natten försöka undgå sandbankarna utanför Bahamas och försöka hitta målfartyget där representanen för World Speed Sailing Record Council satt med klockan. Ändå var man helt uppfylld av känslor. Vi tänkte bland annat på hur det kan ha varit för Columbus och hans män när de kom hit efter 70 dagar till havs, säger Donna och fortsätter:

– När vi väl korsade mållinjen kunde jag smälta mina intryck. Det här var enormt! Jag njöt av racet, min första Atlantöversegling, för att slå ett rekord, med ett superresultat. Alla tvivel jag kanske haft om båten var borta. Det är en fantastisk maskin och vi hade ett fantastiskt team, inte minst vår navigatör och väderteamet i land. Jag tror att det här rekordet blir svårt att slå.

Donna Bertarelli och Yann Guichard delar på skepparrollen. Båda har stor erfarenhet från flerskrovssegling.

– Vi är väldigt stolta över vårt resultat, säger andreskepparen Yann, och tillägger att det var roligt att segla med Donna på den här typen av utmaning för första gången.

– Hon styrde mycket i riktigt tuffa förhållanden.

Vad krävs då för att klara att sätta rekordet över Atlanten?
– Det är enkelt: en bra besättning, ett bra väderfönster, en bra rutt som är nära rhumb line och en välpreppad båt. Och så måste man se till att aldrig låta båten ta över kontrollen. Det gick väldigt bra för oss och nu vill vi fortsätta med den här båten och besättningen, säger Yann Guichard.

Spindrift har klarat rekordet över Atlanten och nu ryktas att de ska utmanan i Jules Verne Trophy, rekordet non stop runt jorden.

Fakta om Spindrift 2:

Längd: 40 m
Bredd: 23 m
Djup: 5,8 m
Masthöjd: 47 m
Storsegel: 450 kvm
Gennaker: 610 kvm
Fock: 270 kvm