Krönika: Livsfarliga båtförare – dags för en lektion!

Omedvetet omedvetna. Så kallar vi de farligaste människorna till sjöss. Båtförare som är övertygade om sin egen förträfflighet men som varken ser eller förstår vidden av sin inkompetens. Det är dags för en avhyvling och en lektion.

Skärmavbild 2024-01-30 kl 123918
Omedvetet omedvetna båtförare utsätter helt omedvetet sina passagerare och sin omgivning för stora faror.

Först har vi de medvetet omedvetna – eller nybörjarna om man så vill. Ett charmigt släkte som gör sina första sjömil på egen köl och som är ödmjuka, observanta, fulla av nyfikenhet och medvetna om sina begränsningar. Till er vill jag bara säga – välkomna till båtlivet! Ni står inför många spännande, soliga, roliga och fantastiska upplevelser. Vi ses där ute!

Sedan har vi den andra kategorin – de omedvetet omedvetna. De som underskattar konsten att köra båt. Skräckexemplen är många och vi ser det hela tiden. Båtförare som glada i hågen har bänkat sig i sin djupt skålade förarstol med två händer på ratten för att vissa sina passagerare vad han (det är nästan alltid en han) går för. Ett lika fruktansvärt men tydligt exempel såg vi vid Sandhamn för ett par år sedan  och där föraren öppet berättade för oss kring sitt resonemang i en senare inspelning.

Där och då spelar det ingen roll hur många båtutbildningar han har gått. Eller om han är gudabenådad i eget tycke och i teorin. Han kommer ändå aldrig haja vad detta egentligen handlar om.

Tal för döva öron

Här är ett försök att rikta mig rakt till dig Herr Övermodiga Båtförare. Oklart varför – då du redan är övertygad om din egen förträfflighet och knappast mottaglig för råd och tips – men ändå. Här kommer det:

När stora krafter är i rörelse är olyckan ett ögonblicks verk. En olycka som du kommer att skylla på än det ena och än det andra. Att du blev distraherad, att passageraren inte höll i sig, att en plötslig uppgrundning orsakade oförutsedda brottvågor, att andra båtar drog upp svall. Ja du fattar – eller förresten – förmodligen inte.

Den bistra sanningen ska dock uppenbara sig när olyckan är ett faktum. Att felet ligger hos dig och din skeva världsbild i din komfortabla förarstol. En plats där din enda oro är att spilla ut din nyöppnade Trocadero Zero (det finns som bekant också alkoholhaltiga alternativ) i knät.

Har inte fattat ett jota!

Frågan är bara om du ser och förstår det viktiga? Vågorna, avdriften, strömmarna, väjningsreglerna och framför allt – passagerana som alltid ler stelt överseende när du kör. Och ännu viktigare – som har lagt sitt förtroende i dina händer. Min gissning är att du fattar rent teoretiskt. Men att du inte har fattat jota i praktiken.

Omedvetet omedvetna. Så kallar vi de farligaste båtmänniskorna till sjöss. Båtförare som är övertygade om sin egen förträfflighet men som varken sig ser eller förstår vidden av sin inkompetens.

Därför, bäste Herr Övermodiga Båtförare, är det hög tid att du reser dig upp ur din komfortabla förarstol och överlåter körandet åt vem som helst av dina passagerare. Bara för en stund och för säkerhets skull, så att du kan prova någon av de andra sittplatserna ombord. Sittplatser som i de allra flesta fall är ergonomiska katastrofer i jämförelse med vad du är van vid i tryggheten bakom ratten.

”Bär av för helvete!”

Nästa lärdom är att utsättas för ett – aldrig så litet – men likväl ett plötsligt, tanklöst och omotiverat gaspådrag när du tror att nio bara ska glida fram i krypfart. Eller att uppleva en forcerad och prestigeladdad tilläggning när det är ditt jobb att hoppa iland och bära av krafterna.

Viktigast av allt är dock att du får testa att med liv och lem parera vågor när du inte har en stadig ratt att hålla dig i, eller själv har makten över situationen. Då står ditt enda hopp till att föraren inte är allt för upptagen med sin nyöppnade Trocadero Zero.

Video och stilstudie – omedvetet omedvetna båtförare utsätter helt omedvetet sina passagerare och sin omgivning för stora faror. Av Youtube-kanalen Boat Zone.

I allt detta finns det dock en hake. Att den som villigt kan tänka sig att överlåta styrandet till någon annan sällan är den som allra mest skulle behöva det. Om du, omedvetet omedvetna förare, ändå skulle göra det skulle du märka att man kan lära sig märkligt mycket om båtkörning från passagerarplatserna.

Lågt hopp om bättring

Det troliga är dock att du fortsätter ditt båtliv som gjuten bakom ratten och kör som du alltid gjort. Allt medan omgivningen ser det du inte ser – att olyckan hänger i luften.

Fotnot: Spaningarna till ovanstående krönika är hämtad ur skribentens (Elias Johansson Rimsbys) 51-åriga båtliv varav 27 år som båtjournalist och båttestare i alla möjliga sammanhang med alla möjliga slags båtar och båtfolk. För tydlighetens skull har Elias ingenting emot Trocadero Zero i sig. Snarare tvärt om.

Fler krönikor av Elias Johansson Rimsby:
Analys – är du båtmänniska eller bara båtägare?
Naturens lagar har inga paragrafer
Elias analys – dragspelsböter?