Kreugers Mary till salu för 6,5 miljoner!

För i runda slängar 6,5 miljoner kronor är hon din – Torsten Kreugers Mary. En båt som garanterat tar dig in i de verkliga finrummen bland klassiska pärlor.

Kreugers-trabat-Mary-till-salu
Här är det klassiska träspjutet som en gång ägdes av Kreuger.

När Torstens Kreugers sagolikt vackra motoryacht Edi brann upp i början av 30-talet var goda råd dyra.

Fast kanske inte så dyra ändå – med tanke på att dess ägare, Torsten Kreuger, hörde till en av världens rikaste män. Pengar var inga problem och att beställa en ny båt var trots allt inte svårare än att lyfta luren.

Sagt och gjort. Kreuger beställde då den 10,50 meter långa Mary av självaste Jack M Iversen. Båten blev klar till säsongen 1935 och visade sig vara föredömligt sjöduglig.

När hon sedan såldes till den ena ägaren efter den andra gjordes en del ändringar på utseendet.

In med dubbla V8:or!

Bland annat bytte man ut de fina sidorutorna mot ett så kallat doghouse. På 50-talet bytte man sedan ut den gamla motorn och satt istället in dubbla Hemi V8:or och kort därefter började en nedåtgående spiral där båten blev allt mer nedgången.

I slutet på 90-talet påbörjades ett försök till en renovering. En renovering som hotade att dra iväg i så pass stora kostnader att den rann ut i sanden.

Mary var Torsten Kreugers båt, bror till Ivar Kreuger. Mary har nu fått nya motorer och ser ut att ha fått tillbaka sin glans.

År 2006 gjordes ett nytt försök och den här gången räckte resurserna ända in i mål. Den som fick uppdraget att återställa Mary till sitt originalutseende var Johansson & Son Båtbyggeri AB.

Läs också:
Skippo testar otroliga träbåten från Johansson & Son

Gränslös budget

Det blev en minst sagt omfattande renovering, med en nära nog gränslös budget, som slutade med att man bytte hela kölen och därtill mer än 60 meter bordläggning. Ändringar gjordes även på sidorutorna så att båten skulle se mer ut som den gjorde på 50-talet.

Därtill försåg man Mary med elektronik, ljuddämpare och batterier och dubbla Volvo Penta D4-350 som räcker till en toppfart på 35 knop. Med detta sagt är hon nu vara till salu för i runda slängar 6,5 miljoner kronor.