Kravet på förarbevis har minskat vattenskoterbuset

Trenden är tydlig. Buskörningen har minskat markant sedan kravet på förarbevis för vattenskoter infördes den 1 maj. Hamnen ringer upp Mikael Olofsson, polisinspektör vid Sjöpolisen.

Vattenskoter_forarbevis
Buskörningen har minskat markant sedan kravet på förarbevis för vattenskoter infördes den 1 maj.

Enligt sjöpolisen råder det inga tvivel. Buskörningen med vattenskoter har minskat markant liksom klagomålen. Detta sedan kravet på förarbevis för vattenskoter infördes den 1 maj. Sedan kravet infördes har runt 57.000 personer beviljats sådana enligt de senaste siffrorna från Transportstyrelsen.

– Vi ser en tydlig, förbättring. Klagomålen har nästan upphört helt och hållet. Likaså har våra utökade kontroller visat positiva resultat då de som stoppas utan att kunna visa upp ett giltigt förarbevis hör till de verkliga undantagen, säger Mikael Olofsson, polisinspektör vid Sjöpolisen.

Flera positiva effekter

Kravet på förarbevis verkar ha gett positiva effekter på fler än ett sätt. Inte minst allt när det gäller attityden och inställningen till vattenskotern som fordon.

– Man ser över lag och på långt håll att man kör mer ansvarsfullt. Före införandet av förarbeviset kunde man se folk komma åkandes utan flytväst och utan hänsyn till sjölagen. Idag är läget ett annat då man över lag inte bara kör bättre utan också är rätt utrustad med flytväst, handskar och annat som är bra att ha när man kör, säger Mikael Olofsson.

Polisinspektör Mikael Olofsson är glatt överraskad över förarbevisets effekt på buskörningen med vattenskoter.

Hade du väntat dig denna markanta skilland efter att förarbeviset infördes?

– Man kan nog säga att jag är positivt överraskad av den markanta förändringen. Sist men inte minst har förarbeviset gett ytterligare en positiv effekt. De som nu är utbildade och som har en bra körteknik blir också bra förebilder för andra som ska köra vattenskoter, avslutar Mikael Olofsson.

Se också:
Ung man först att åka fast efter nya vattenskoterlagen
Polisen om vattenskoterbuset – “det finns hopp”!

Foto: Razvan Socol/Wikipedia