Kokain för 22 miljoner flöt iland på Styrsö

En enorm knarkhärva, med kokain för 400 miljoner kronor, håller som bäst på att klaras upp. Allt tack vare ett paket som hittades vid stranden på skärgårdsidyllen Styrsö.

Styrso_Goteborg_Wikipedia
En enorm knarkhärva med kokain för 400 miljoner kronor håller som bäst på att klaras upp.

Föga anade killarna vad paketet som hade flutit iland innehöll. Än mindre hur mycket det var värt. Snart skulle det dock visa sig vara kokain för motsvarande 22 miljoner kronor.

Se också:
Fritidsdykare hittade hasch i Mälaren för 400 000 kronor
Omfattande knarkspaning i Sveriges småbåtshamnar
Med motorbåt i Amsterdam – genom tunga moln av marijuana!
Motorstölder – nya lagändringen ett slag i luften!

Nu har polisen lyckats spåra de som saknade drogerna, som bara var en liten del av lasten på nästan 400 kilo. Kedjan av händelser som lett fram till att fyra män nu sitter frihetsberövade börjar sålunda med en klumpig hantering av lasten när den skulle föras över till en mindre båt från ett fraktfartyg i inloppet till Göteborg.

Tidernas största knarkmål

– Storleksmässigt ligger det här målet bland de största vi haft inom polisen, säger Johan Ekström på spaningssektionen till DN.

En av de största knarkhärvorna någonsin håller på att redas upp tack vare fyndet på Styrsö.

Paketet ska ha flutit iland på Styrsö i maj 2020. När fyndet var gjort noterade polisen en aktivitet kring förlusten på krypterade chattar, varpå misstankarna börjar riktas åt ett speciellt håll.

Tunga busar i förvar

Polisen har beslagtagit 100 av den ursprungliga lasten på 400 kilo kokain. Resten, med undantag av de 24 kilona som hittades på Styrsö, tros ha sålts vidare. De personer som sitter frihetsberövade uppges befinna sig högt upp i kedjan av narkotikasmugglare.

Fyra frihetsberövade

De åtalade är dels två göteborgare i 30-årsåldern, ytterligare en 39-årig man från Göteborg samt en 49-åring hemmahörande i Malmö, skriver DN.

Foto: Wikipedia och Polisen.