Klassisk uppgörelse i Sandhamn

Det är en syn för gudar när blänkande A22:or och Drakar gör upp om SM-valörerna i solen utanför Sandhamn under helgen. Även klasserna X-35 och Smaragd seglar.


Under Sandhamnsregattan seglas fyra klasser: Smaragd, Drake, A22 samt X-35 och alla kämpar om att bli svenska mästare. Båtarna tävlar i kryss/läns-banor och varje race är arrangerat så att det ska ta cirka en och en halv timme att genomföra.

Bland A22:orna, vars SM också går under namnet Skärgårdskryssarepokalen, leder Joakim Rodebäck med besättning ombord på Aquila från Tranebergs Segelsällskap. De har hittills sex segrar av sju möjliga. Tvåa så här långt är Ramona 2 med Claes Ahlin från hemmaklubben KSSS.

Men den inofficiella tävlingen om vem som har vackraste båten sägs mest stå mellan Carl Henrik Ahlin som renoverat båten Trickson IV och Magnus Adlercreutz fina Lalla.

Lalla byggdes 1949 på Motala Båtvarv och är ritad av Knut Reimers. Hon mäter 12.50×2.05.

När Magnus Adlercreutz importerade hem den världsberömda SK75:an Bacchant från USA till Sverige i höstas, fick han även med 22-286 Lalla som har varit i USA sedan 1955 ungefär. Nu är hon åter i svenska vatten och Magnus deltar självklart på Skärgårdskryssarepokalen, som också är SM för A22.

– Hon är en sann möbel. Men för att mäta in enligt skärgårdskryssareregeln som A22 har Magnus varit tvungen att låna en rigg samt segel. För i USA blev hon smått uppriggad, och det går inte för sig när han ska segla Svenska Mästerskapen, berättar A22-entusiasten och seglaren Allan Förberg.

Trickson IV är enligt Allan Förberg en av Sveriges absolut vackraste båtar alla kategorier.

Det var 20 år sen sist Trickson IV var i sjön men efter 1 200 timmars renovering på Djurgårdsvarvet är hon i toppskick. Trickson IV är ritad av Arvid Laurin och byggdes 1948. Hon har vunnit Kryssarepokalen två gånger tidigare, 1951 och 1964.

I år är varken vackra Trickson IV (t v) eller Lalal med i toppstriden.

Tre race i respektive klass genomfördes under fredagen och ställningen ser ut som följer:
Bland Smaragderna leder seglingsnummer 11, lämpligt nog heter båten Älvan. Skepparen Johan Davidsson och hans besättning från Långedrags Segel Sällskap har fyra segrar och tre andraplatser. På andra plats i nuläget kämpar Johan Bursell med besättning ombord på båten Emmi, gänget seglar för Saltsjöbadens Båtklubb.

X-35: två KSSS-ekipage ligger just nu etta och tvåa. Som förstaplacerad i nuläget: båten Swallow med Anders Åhman från KSSS som tog två segrar och en andraplats under fredagen. Jagande tvåa: Nautiska med Douglas Eklund.

Drakarna är den största klassen med 33 båtar och där leder båten 5i12 med skeppare Martin Pålsson från GKSS och i hans bakhasor jagar Hans Liljeblad med besättning ombord på Sweet Alice från KSSS.

Alla bilder: Oskar Kihlborg.