Klartecken för 280 meter hög vindkraftspark i Östersjön

Vindkraft-i-Ostersjon-godkant
Regeringen har nu gett grönt ljus till Vattenfall att bygga en enorm vindkraftspark i Östersjön.

Vindkraft-i-Ostersjon-godkantDen nya vindkraftsparken ska generera ström nog att klara 20 procent av Skånes förbrukning.

Tyskland drog igång en park med havsbaserad vindkraft med 80 verk redan 2015. Danmark startade en anläggning med 72 verk på sin sida 2021, som då blev Skandinaviens största havsbaserade vindkraftspark.

Miljöminister Annika Strandhäll ska ha snabbat på processen och sa i somras att Sverige nu ska klara att starta en motsvarande anläggning 2027, vilket är en uppdatering av prognosen som tidigare sa 2028.

Utökat tillstånd för 280 meter höga vindkraftverk

En anledning till den långdragna processen är att området kring Kriegers flak är ett naturområde.

Annika Strandhäll har också förklarat att regeringen inte gett klartecken tidigare eftersom Sverige haft ett överskott med el. Den gröna revolution som Sverige inlett har däremot skapat ett större behov av el, vilket krävt en snabbare process.

Läs också:
Skottland största havsbaserade vindkraftspark slår världsrekord

Första moderna havsbaserade vindkraftsparken i Sverige

Det är Vattenfall som står bakom satsningen och de kallar bygget för ”den första moderna havsbaserade vindkraftsparken i Sverige”.

En kort beskrivning av vindkraft i allmänhet av Vattenfall.

Regeringens klartecken innebär inte bara en uppsnabbning av processen utan också ett utökat tillstånd som säger att vindkraftverken får bli 280 meter höga, istället för tidigare begränsningen på 170 meter. Som jämförelse är verken i den danska parken i området, som invigdes ifjol, 108 meter höga.

– Högre vindkraftverk ger jämnare elproduktion, kommenterar tidigare energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Den årliga kapaciteten uppges vara 2,3 till 2,8 TWh

De svenska snurrorna blir alltså otroligt mycket högre men också färre i antalet. Sverige får nöja sig med 35-50 stycken. Resultatet är att de kan försörja 500 000 svenska villor medan Danmarks anläggning ska ge el nog till försörja 600 000 villor.