Draksegla med en båt – här är Kitetender!

Nu har du som längtar efter att fara fram fort med hjälp av en kite ytterligare en möjlighet. Det fiffiga är att du kan göra det utan att varken bli blöt eller fysiskt trött. KiteTender är en 22-fots, öppen båt som gör att du kan segla – eller kanske snarare surfa – utan såväl mast som ballast.

KiteTender kommer upp i hastigheter runt 20 knop och det utan att kränga.

Kite, eller draksegling som det väl borde heta på svenska, är effektivt. Världsrekordet i segling har satts med hjälp av en kite. Andra fördelar är att man slipper lägga tid på att rigga och att man dessutom kan segla på grunt vatten.

En stor fördel i täta svenska skärgårdar är att draken flyger 25 meter upp i luften. När andra segelbåtar stannar i lä om öarna har kiten ofta fortfarande full kraft.

25 m upp i luften
Att ha ett segel så högt upp i luften kräver dock viss extrakunskap utöver vanlig seglingsteori, för att det ska gå säkert till, och alla rekommenderas att gå en kurs innan avfärd.

Motor för säkerhets skull
Det kan till exempel vara lite bökigt att skicka upp en kite i luften i en hamn. Därför finns en liten utombordare på båten, så att man kan tuffa ut på öppet vatten och sen starta den från vattnet.

Skrovet är tillverkat av vattenfast plywood och epoxi, vilket gör konstruktionen lätt och stark.

MOB
Den öppna akterspegeln är en viktig del i funktionen. Det är lätt att komma upp i båten efter en man-över-bord situation. Det skapar också den mest effektiva självlänsen om båten skulle dyka i en våg.

 Mer info: www.kitetender.nl