Kinesiskt roderhaveri och tjejerna fast i fiskenät

VOR 20 OKT FIX-11 PuffDongfeng Race Team med Martin Strömberg ombord tappade sin ledning i Volvo Ocean Race efter att ha krockat med ett föremål och smällt av ena rodret. Efter en stark reparationsinsats lyckades de återta ledningen. I samma veva fastnade tjejerna på Team SCA i ett fiskenät.

 Problemen för Dongfeng Race Team började i lördags kväll då båten kolliderade med ett oidentifierat föremål i vattnet. Ingen seglare kom till skada men kollisionen orsakade en skada på båtens roder och stora delar av rodret lossnade. 


– Vi hade två alternativ, berättar Dongfengs Onboard Reporter Yann Riou. Att installera vårt nödroder eller att ta bort det som fanns kvar av det gamla rodret och sätta dit ett nytt. Vi bestämde oss för att det sista alternativet.

– Thomas (Rouxel) satte på sig en dykardräkt och hoppade i vattnet. Han tog bort resterna av det gamla rodret och satte dit det nya.

Efter reparationsarbetet kunde Dongfeng snart återigen segla i 20 knop. Den kinesiska båtens bekymmer öppnade dock upp för Abu Dhabi Ocean Racing som tog över ledningen men resten är hack i häl.

– Vi är besvikna, det känns inte så rättvist men det finns inte så mycket vi kan göra, säger Yann Riou.

Dongfeng Race Team har haft ledningen sedan tidigt på torsdagsmorgonen. Enligt den senaste rapporten ligger de nu nio sjömil bakom ledande Abu Dhabi Ocean Racing.

Men Donfeng var inte ensamma om att stöta på objekt i vattnet. När båtarnas seglat i närheten av Afrikas kust har många haft kontakt med fiskenät. 

De sju båtarnas ankomst till etappmålet Kapstaden var till en början beräknad till början av november. Ankomsten väntas nu bli uppskjuten på grund av de lätta vindarna som blåst under den första veckan sedan starten den 11 oktober.

Här kan ni höra konversationen under roderreparationen. Inte en helt okomplicerad manöver mitt i natten.

I skrivande stund har Donfeng tappat sin ledning. De ligger nu på fjärde plats, fyra distans efter ledaren Team Brunel.

Tjejerna på SCA har halkat ner i ledarlistan. Bland annat på grund av att de fastnade i ett fiskenät.