Kihlborg klarade rodden till Åbo – ser fram emot nästa äventyr

Kihlborg lyckades att ro från Stockholm till Åbo
Kihlborg lyckades att ro från Stockholm till Åbo

Kihlborg lyckades att ro från Stockholm till ÅboOskar Kihlborg nådde sitt mål – att ro från Stockholm till Åbo och uppmärksamma saknaden av ett forskningsfartyg i Östersjön.
– Efter 75 000 årtag, många möten med härliga öbor och fantastiska naturupplevelser är jag riktigt nöjd och laddad för nästa äventyr, säger han.

Sist Hamnen.se pratade med Oskar låg han inblåst på Kumlinge i den finländska skärgården och förblev så i ett par dagar. Äve om han trivdes väl där (läs tidigare artikel) var han stressad över att inte hinna till Åbo inom den satta tidsramen. Han trotsade friska vindar och gav sig av. 

– Det blåste 10 m/s nordväst och det var riktigt jobbigt och stökigt att ro. Men jag ville verkligen ta igen förlorad tid. Förutom en lunchpaus på 20 minuter rodde jag i 13 timmar i sträck innan jag landade på en klippa i mörkret. Det var ojämt och obekvämt men jag sov som en stock.

Nästa dag vaknade han till stiltje och satsade på ytterligare en maratondag. Allt för att slippa stundande dåligt väder. Det blev 11 timmars rodd. Ytterligare en timme och han hade nått målet, men han hade en dag till godo för tidsramen och lät målgången vänta. 

När han angjorde Åbo nästa dag möttes han av en hord människor, vissa från radio, TV och tidningar. Men den som stod ut från mängden var en knotig äldre man som var enormt exalterad och imponerad över bedriften.

– Det var enormt kul med den mannen. Han hade rott samma sträcka flera årtionden tidigare till minne av postroddarna som gick precis den rutten på 1800-talet, alltså Åbo – Åland – Stockholm. Mannen hade gjort det enligt historien och använt en ganska stor allmogebåt med 14 man i besättningen. De rodde i skift och sov ombord. Han var mycket imponerad av att jag gjort det hela ensam, berättar Oskar.

Hur känner du dig nu?
– Jag mår oförskämt bra och är glad att folk uppmärksammat mitt äventyr. Om folk tänker till tror jag de inser hur mycket ett forskningsfartyg behövs för Östersjön. 

Vad blir nästa äventyr?
– Det finns massor av kul saker att göra men jag har inte bestämt något. Jo, förresten, jag vill segla i Stockholms, Ålands och Finlands skärgård i sommar. Men det blir inget direkt äventyr, utan bara trevligt. Man ska inte stressa sig fram i den oslagbart fina miljön.