Katastrofer och hjältedåd i Vendée Globe

Alex Thomson Vendee Glob
Alex Thomson håller sig i tätklungan i Vendée Globe och de går mot tuffare vatten.

https://www.youtube.com/watch?v=txuqoafKrkQ Efter 25 dagar har hela 7 av 20 båtar brutit soloracet som går non-stop runt jorden – Vendée Globe. Nyligen dök en av skepparna från sin båt för att frigöra ett nät. Samtidigt har fartrekordet för att segla solo under 24 timmar slagits och ligger nu på 502,53 sjömil. Här kommer en videouppdatering.

De ledande båtarna siktar nu mot första is-gaten och det går i hög fart. Den ledande båten Virbac Paprec 3 med skepparen Jean Pierre Dick har slagit det officiella fartrekordet över 24 timmar då han höll ett snitt på 20,9 knop. 

Samtidigt är det tufft för båtarna lite längre bak i fältet.

Så här rapporterade Mike Golding, en av två brittiska seglare, i tisdags kväll:

”Det är riktigt stora vågor i dag. Vinden varierar starkt – mellan 12 och 24 knop. Båten tar fart i vågorna och fullkomligt stormar iväg för att avsluta surfningen med en brak. Allt ombord får sig en rejäl omskakning. Det är läskigt. Det känns som att jag bara sitter och väntar på att något ska gå sönder. Och när båten skakar så här dramatiskt är det svårt att tanka ner den senaste väderinformationen och att navigera. Det är svårt att göra något överhuvudtaget faktiskt, till och med att fixa mat.”

Fredag den 23:e november låg Vincent Riou trea och har det lugnt ombord och tar sig till och med tid för rakning. Men det svänger snabbt i segling. Dagen efter är frågan om han ska bryta eller inte. Han har krockat med ett metallföremål som slagit upp ett stort hål i skrovet. Han försöker laga skadorna men inser snart att han inte kan ta sig an Södra Oceanen med en så pass skadad båt.

– Så är det med det här racet. Ibland går det. Ibland inte, säger han.

https://www.youtube.com/watch?v=Cida6Y1F-KI Den galne skepparen, Jean Luc, seglade häromdagen in ett fiskenät som fastnade kring kölen och han tappade fart dramatiskt. Han lämnade båten och dök ner i det tolvgradiga vattnet och lyckades skär loss nätet.

https://www.youtube.com/watch?v=_nK1sW36vQ0 Alex Thomson har tagit sig igenom en hel del motgångar men har lyckats hålla sig kvar i den ledande klungan. Här berättar han om strategin han hade för ett par dagar sedan. Alex är en stor fan av livesändningar, precis som vi, all sport är mest intressant att se live. De livesänder ofta från båtarna och Alex har deltagit live i brittiska nyhetsprogram.

En stor del av utmaningen när man seglar solo är att handskas med åskmoln som gör att vinden skiftar extremt mycket på kort tid. Det går från noll till hundra på nolltid och seglarna kan inte att koppla av en sekund. Det svåraste är att ta beslut om hur mycket segel man ska ha uppe och då riskera att bli tvungen att falla av och tappa distans om vinden ökar för mycket. Eller att reva tidigt och gå för mindre försegel, vilket är säkert men långsamt, åtminstone på kort sikt.

Nu drar seglarna ner i Södra Oceanen och åskmolnen kommer förmodligen att avta. Vinden kommer istället att bli konstant hård och det kommer att bli kallt.

Skrovskada_vendee_globe
Många båtar har tvingats bryta efter kollisioner med flytande skrot.

Följ Vendée Globe. De gör dagliga uppdateringar och har en spännande positioneringsrapporteing.