Kattaseglare med i landslaget på rekordtid

Hanna och Tim i landslaget med Nacra 17Tim Shuwalow och Hanna Klinga blir den första besättningen i SWE Sailing Team som seglar den nya OS-grenen Nacra 17. 

Båda har sina framgångar från de senaste två världscuptävlingarna (en 6:e plats på Mallorca och guld i Hyères) att tacka för att de i rekordfart utsågs till OS-truppen.

– Jag är mycket tacksam och känner mig hedrad. Jag ser fram emot att bli en del i teamet, säger Tim Shuwalow till ssf.se.

Tim har de senaste åren satsat på F18. Tillsammans med Thomas Ekefalk kom han på en 8:e plats på VM förra året. Det är det bästa resultatet för en skandinavisk besättning någonsin i F18-klassen.

Hanna seglade 49er FX ifjol och var på jakt efter en seglingskompanjon när hon fick chansen att testsegla med Tim. De kom bra överens och har framförallt samma målsättning – OS i Rio de Janeiro.

Tim och Hanna lovordas av förbundskapten Magnus Grävare, som menar att teamet har gjort ett enastående resultat och seglar bra i alla vindförhållanden, samtidigt som de är trygga både sett till taktik och fart.

Närmaste utmaningen är två Europacuper (Eurosaf Champions Sailing Cup) och VM i Holland den 20-28 juli.

Det ser spännande ut men nya Nacra 17 är faktiskt stabilare än de flesta andra katamaraner.

Den kanske mest spektakulära och samtidigt bästa egenskapen med den nya Nacran är att den har så kallade fiols, alltså böjda centerbord. De skapar lyft och motverkar att båten dykar och vältar framåt, vilket annars är ett stort problem med många katamaraner. Här verkar effekten istället bli att båten stegrar sig och saknar ner för ett ögonblick.

https://www.youtube.com/watch?v=rhRbUTPi-dU Här är ytterligare exempel på hur Nacra 17 stegrar och till och med flyger.

Tim Shuwalow berättar i en artikel från SSF att Nacra 17 är den bästa båt han seglat.

Tim Shuwalow
Född: 1976
Klubb: KSSS
Bor: Saltsjöbaden
Meriter:
2013:
1:a plats, världscuptävling Hyères (Nacra 17)
6:e plats, världscuptävling Mallorca (Nacra 17)
2009:
1:a plats, EM (Hobie 16)
1995:
2:a VM (Laser Radial)

Hanna Klinga
Född: 1989
Klubb: GKSS
Moderklubb: Bråvikens SS
Bor: Göteborg
Meriter:
2013:
1:a plats, världscuptävling Hyères (Nacra 17)
6:e plats, världscuptävling Mallorca (Nacra 17)
2010:
2:a plats, VM (E-jolle)