Känd seglarinstruktör omkom på seglarläger

Don_Nordqvist_puff

Don_Nordqvist_puffDen 23 mars 2011 drunknade seglarinstruktörern Don Nordqvist på ett träningsläger i Alicante, Spanien. Han var en av Sveriges mest meriterade tränare. Han var en av grundarna till Motala seglargymnasium och hade en imponerande seglarkarriär bakom sig.

Olyckan skedde vid hård sjö i vattnen utanför Alicantes kust, Spanien. Don var där som tränare på ett träningsläger för Motala seglargymnasium.

Gruppen hade sedan drygt en vecka befunnit sig i Alicante för att träna inför säsongen. Don Nordqvist och en kvinnlig tränare gjorde en rekognosceringstur under morgonen med syfte att undersöka seglarförhållandena. Vädret var hårt med hög sjö. Båten kapsejsade och båda tränarna hamnade i vattnet. Dons kollega lyckades ta sig i land men Don blev kvar i vågorna.

När räddningstjänsten kom på plats via helikopter var det redan för sent. Dons liv gick inte att räddas, trots upplivningsförsök med hjärt- och lungräddning. Den andra tränaren klarade sig undan men var ordentligt nedkyld och chockad. Ingen av eleverna kom till fysisk skada.

Don ”Donning” Nordqvist var en mycket meriterad seglare och tränare. Främst i Finnjolle i ungdomen, senare en uppskattad tränare. Don hann vara coach under tre olympiska spel. Han var också landslagstränare för Laser, Finnjolle och Starbåt.

Ett stödteam finns på plats för de elever som deltog i träningslägret. Två kristerapeuter från SOS International var snabbt på plats för att analysera hur eleverna tagit olyckan och för att ge hjälp och stöd. Även Stefan Rahm, SSF:s sportchef, åkte ner för att stötta de elever som fanns på plats.

Don Nordqvist var en mycket uppskattad och omtyckt tränare. Han är sörjd av såväl familj och vänner som av elever.