Kajak med bärplan utklassar allt motstånd

En kajak med bärplan, eller en Flyak som den kallas, är dubbelt så snabb som en traditionell kajak. Se videoklippen när den utklassar såväl en K4:a som en K1:a.

Många har försökt. Men det var först när de båda norska före detta elitkanotisterna Peter Ribe och Einar Rasmussen slog ihop sina kanotkunskaper som man fick en kajak att foila för första gången.  

Ribe har såväl som Rasmussen medaljer från VM sammanhang i kanotsport och i filmklippen nedan ser man tydligt att Flyaken är betydligt snabbare och mer lättdriven än traditionella kajaker. I det första klippet paddlas Flyaken av den norske olympiern Andreas Gjersøe i en duell mot det norska landslaget i en K4:a.

Men det finns en anledning till att Flyaken likväl inte har slagit igenom hos den breda allmänheten.

– Man måste vara en ruskigt stark och duktig paddlare för att orka få upp den på sina bärplan, säger Anders Danielsson, som är generalsekreterare på Svenska Kanotförbundet. Och fortsätter:

– Sedan orkar man, även om man är en elitkanotist i världsklass, bara hålla den uppe i ett par, trehundra eller max femhundra meter.

Om det går som Einar Rasmussen hoppas så kommer Flyaken att bli en OS-klass i framtiden. Något som Anders Danielsson ställer sig mer tveksam till.

– Det har jag svårt att tro att den blir. Åtminstone inte inom det närmaste decenniet.