Erfaren seglare i dödsolycka vid Sandhamn

Det var under natten till söndag som en lotsbåt från Sjöfartsverket och en ribbåt kolliderade utanför Sandhamn. Efter en stor sökinsats påträffades en man omkommen.
Ingångsfoto: Sjöfartsverket.

Olyckan rapporterades av lotsbåten ca 01.17 natten till söndag. Det rådde relativt hårt väder, 8–11 m/s enligt sjörapporten.

– Det blåste mycket, gick hög sjö och var totalt beckmörkt, säger en man som befann sig på Sandhamn vid tillfället till Hamnen.se.

Lotsbåten var på väg mot Stavsnäs för att lämna en lots när de kolliderade med ribbåten som inte sägs ha haft några lanternor igång.

De tre männen ombord på lotsbåten skadades inte. Ribbåten ska ha vält och drivit i land på Korsö, där påträffades strax senare även en man som varit ombord på ribbåten. Han var chockad och nedkyld. han fördes med båt till Stavsnäs och vidare med ambulans. Först på sjukhuset lyckades han förmedla att det funnits ytterligare en man ombord på ribbåten.

På söndagsmorgonen cirkulerade sex båtar, en helikopter, ett flygplan och sökhundar kring Sandhamn och Korsö för att hitta mannen. Vid elvatiden avslutades sökandet då mannen hittats, omkommen.

Det är ännu oklart exakt vad som hänt. Det går rykten om både det ena och andra scenariot, att krocken ska ha skett i hög fart eller att ribbåten fått motorstopp och batteriet laddat ur, varför man inte förde lanternor och att de blivit påkörda. Hamnen.se kan bara intyga att allt bara är rykten och det enda som är säkert är att en man omkommit och övriga inblandade mår mycket dåligt. 

Den omkomne mannen var i 40-årsåldern och en mycket erfaren kappseglare.