Just nu – Hamnen på världens största båttillbehörsmässa

Världens största mässa för båttillbehör pågår för fullt. Hamnens Claes Olivecrona är på plats och här är några tidiga trendspaningar.

METS-Claes
Hamnens Claes Olivecrona på båttillbehörsmässan METS

En mässa med det mesta av det bästa av nya båttillbehör. Men ibland också rena parodin när det gäller onödigheter. Däri ligger charmen med METS (Marine Equipment Trade Show) dit såväl återförsäljare som tillverkare, leverantörer och båtjournalister vallfärdar en gång om året.

Se också:
De är med i Över Atlanten 2024: Trollkarl och realitystjärna

Nu var det alltså dags igen och för Hamnens räkning är det Claes Olivecrona som är på plats.

Vad tycks och tänks?

– Jag tycker att METS levererar lite ojämnt men att det finns en del kul grejer här i år och då menar jag inte bara ankare. Ja, jäklar, tänk om man hade fått en krona för varje nytt ankare man hade sett här. Hade inte du någon gammal METS-story om någon som skulle demonstrera ankare?

Om du menar utställaren som stank av brass och som nästan klämde av sitt finger med ett ”revolutionerande hopfällbart ankare” så var det en blodig historia som jag inte tänker dra nu. Men vad är grejen i år?

– Jag kan nog säga att det är elmotorer. De kommer från världens alla håll – Kina, Japan, Turkiet… Verkshöjden är väl lite skiftande men jag tycker det är kul att det tar fart på den här fronten. I övrigt är det en skön blandning mellan det nya och det gamla goda.

Blandning av nytt och gammalt?

– Ja, ta Lars Bergströms och Sven-Olof Ridders gamla uppfinning Windexen till exempel. Den finns här. Men nu är den upplyst med en lampa så att den syns i höga master i mörker.

Fler kul grejer?

– Ja, det ska foilas här och därför finns det en egen separat avdelning med alla möjliga bärplan. Speciellt fastnade jag fört norska Lift Ocean som har utvecklat ett system för att få befintliga båtmodeller att foila. De säger att det ska funka för båtar i intervallet 20-30 fot och för såväl el- som fossildrivna motorer.

Bärplan på METS – världens största mässa för båttillbehör.

Och så var det något med nya vinschar?

– Ja, det är Seldén som har kommit med nya smarta vinschar – med eller utan elektrisk drivning – som har en trumma som är väldigt skonsam mot skot och som inte sliter på dem. Sedan ska de (vinscharna reds. anm.) var räfflade på ett sätt som gör stagvändningarna både snabbare och effektivare.

– Frågan är ändå om det inte en speciell mugghållare som tar priset – bokstavligt talat. Må vara att den kan hålla båda kyla som värme som det passar – till priset av drygt 5 000 kronor.

Integrerad mugghållare som håller värmen – eller kylan.

– Vi återkommer till allt det här i olika reportage framöver, avslutar Claes Olivecrona.