Jubileum – han har seglat Gotland Runt 50 gånger

50 starter i Gotland Runt – imponerande – men än mer imponerande är att Odd Lindqvist också har gått i mål lika gånger. Dags att sammanfatta.

Gotland_Runt_inledningsbild

50 starter och lika många målgångar. Det säger en del om hans kärlek till havskappsegling och hans inställning till densamma. En inställning som kan sammanfattas med orden förberedelser, förberedelse och åter förberedelser.

– För det är vad det handlar om när man ska lyckas i havskappsegling, säger han och fortsätter. Sedan gäller det att vara rätt klädd för uppgiften, säger Odd Lindqvist.

Vi återkommer till det. Men först en tillbakablick till året 1972 då Odd debuterade i dessa sammanhang. Då med en Swan 36 med en brokig skara människor ombord. Ett gäng som hade högst måttliga kunskaper inom segling dessutom.

3 totalsegrar, 11 klassegrar och 32 pallplatser

– Jag minns att jag sprang omkring och gjorde en massa pålstekar ombord. För att det behövdes och för att jag var den enda som kunde. Vi kom tredje sist och gick på grund när vi skulle ta oss till starten, minns Odd.

En svajig start start kan tyckas men ändå inget som avskräckte Odd från att försöka igen. Till dags dato har det resulterat i ytterligare 49 starter och målgångar. Men också 3 totalsegrar, 11 klassegrar och 32 pallplatser.

Odd Lindquist och Magic Mix stormar mot klasseger i Gotland Runt 2023 samgår till historien som en ovanligt hård upplaga.

Vad är det som driver dig?

– Det som driver mig är lagandan och alla kompisarna ombord som kämpar mot ett gemensamt mål. Det var ett sug som. Startade redan när jag var elva eller tolv år när jag och pappa seglade vår Fingal till Gotland Runt-starten för att titta på. Jag såg båtarna försvinna i horisonten och då startade ett sug som är svårt att sätta fingret på, säger Odd.

Hur har Gotland Runt förändrats med tiden?

– Dels går ju starten numera ända inne i Stockholm. Något som jag var tveksam till i början. Men jag har ändrat mig och tycker att det är en – nyckfull det må vara – men likväl en extra krydda. Sedan har det blivit tätare med slagdueller långt ute till havs.

Och deltagarna?

– Konkurrensen har ökat och vi har blivit bättre på att segla. Idag förekommer inte så mycket segling med fasta skot längre, om man uttrycker det så. Alla gör sitt yttersta för att driva på sina flytetyg maximalt.

Och så väntar vi med att klä på oss skepparkavajen och att tända pipan tills efter målgång?

– Ja, ungefär så ja.

Odd Lindqvist firar sitt 50:e Gotland Runt.

Ditt bästa minne genom åren?

– Det var någon gång när jag kände – eller hur ska jag uttrycka det – kunde lukta mig till ett vindvrid. Och mycket riktigt – där kom nordosten – som på beställning som gjorde att vi kunde lämna hela fältet bakom oss.

Och det värsta?

– Samma sak fast tvärt om. Det blåste 18 sekundmeter och det var hårt. Men återigen – vi lyckades förutspå ett vindvrid. Skillnaden den här gången var dock att skepparen sade nej. Han var för rädd om sin båt så vi kunde inte utnyttja det, säger Odd.

Vilket är det vanligaste misstaget för en debutant i Gotland Runt.

– Det är att vara fel klädd så att man blir blöt och/eller fryser. Det leder till att man inte äter, blir apatisk, sjösjuk och att det inte blir ett andra Gotland Runt.

Odd Lindqvist har verkligen bevisat sig genom åren i Gotland Runt-sammanhang.

Och så var det det här med förberedelser, förberedelser och åter förberedelser?

– Ja, däri ligger nyckeln tillframgång på havet. Det gäller att minimera alla risker och att i möjligaste mån ha en plan för allt som kan ske ombord. Sedan är det viktigt att vara en besättning med betoning på en. Självklart kan tyckas, men allt för ofta ser man flera besättningar på en båt – alla med olika målsättningar och ambitioner.

När börjar du förbereda ditt 51:a Gotland Runt?

– Det blir ett par veckor innan start då jag börjar sätta mig mun i hur vädersystemen ser ut för perioden, avslutar Odd Lindqvist.