Jubileum – Ale har banat väg för sjöfarten i 50 år

Ett halvt sekel av hårt slit i minst sagt tuffa förhållanden. Det är vad isbrytaren Ale kan se tillbaks på idag på sin 50-årsdag.

Ale_isbrytare_inledning
Ett halvt sekel av hårt jobb i minst sagt tuffa förhållanden. Det är vad isbrytaren Ale kan se tillbaks på idag då fartyget fyller 50 år.

Minst av de fem och ständigt i skuggan av storasyskonen Atle, Ymer och Frej när det gäller storleken. Men det som Ale inte har av längd, bredd och vikt kompenserar hon med råge på andra sätt. Inte minst genom att vara den isbrytare som inleder säsongen först och som avslutar den sist.

Se också:
Sverige satsar på tre nya isbrytare i miljardklassen

Idag på dagen kan hon blicka tillbaks på ett halvt sekels hårt arbete i tuffast tänkbara förhållanden. Något som sjöfartsverket firar med att välkomna alla nyfikna ombord där hon ligger vid Södra Kajen, plats 19-21. Besättningen står redo att svara på frågor och visa allt från byssan till maskinrummet och kommandobryggan.

Välhållen i både skrov och maskin

Ale byggdes 1973, är 49 meter lång och 13 meter bred och specialbyggd för att kunna gå igenom Trollhätte kanal till Vänern. Enligt uppgift ska Ale, sin ålder till trots, vara förvånansvärt välhållen i både skrov och maskin. Inte minst med tanke på de påfrestningar som hon har fått utstå.

Nya kvastar…

Likväl närmar sig dagen för pension. I 2023 års budget gavs Sjöfartsverket ett så kallat bemyndigande för att påbörja en upphandling av två nya isbrytare. Fartyg som är anpassade för framtidens fossilfria bränslen och med hopp om att minska utsläpp med 70 procent.

Sist men ser man fram emot bredare rännor, bättre manöverbarhet och förenklat underhåll. För att nämna en del.