Jon Olssons extrema motorbåt är till salu

Den kände skidåkarens båt är inte bara uppseendeväckande. Den sägs också vara världens snabbaste RIB. Frågan är om det är sant och om den är värd sitt pris.

Jon Olssons båt till salu

Det har framkommit på både det ena och det andra sättet att Jon Olssons galna båt är en fordrande skapelse.

Fattas bara annat då den har två motorer som kräver mer uppmärksamhet än Mickan i Solsidan.

Men låt oss återkomma till det tråkiga senare och istället dra igång med nyheten.

Jon Olssons värstingbåt har synts i Stockholms skärgård under sommaren men befinner sig nu åter i Medelhavet.

Säljannonsen för Jon Olssons båt

Efter ett antal års byggande och en sommars användande ska alltså det gamla skidproffset och socialamedier-fenomenet sälja sin värstingbåt. Enligt en kommentar han lagt på sin Instagram så handlar det om att han vill få loss pengar till nya projekt och att han mest gillar att skapa snarare än att använda. Han nämner dock inget om att nästa projekt är ytterligare en båt.

Såhär lyder säljesannonsen på Jon Olssons egen sajt (av någon anledning är den tidsbegränsad):

”Många människor skrattade åt Jon när han berättade om sin ultimata vision att göra en användbar dagbåt med en gyrostabilisator, finishnivå likt superbilar för 20 miljoner kronor och toppfart över 100 knop.

För att inte tala om uttalandet att den också skulle vara en el-hybrid och kunna användas i fullt elektriskt läge.

Men han klarade det. Båten har klockats till 104,2 knop (i och med det hävdar Jon att han slog världsrekordet för RIB på 101,6 knop, mer om det i slutet av artikeln).

”Knäpptyst i 8 knop”

I motorrummet finns dubbla 1550 hk Mercury Racing-motorer. Samt två elhybridmotorer som sägs ge inte mindre än två timmars körning i 8 knop – i helt tyst elektriskt läge.

Detta ingår:

– Hytt med dubbelsäng, custombyggt handfat i kolfiber, toalett i kolfiber och självklart en kaffebryggare.
– 4 helsmidda racingstolar i kolfiber, gjutna specifikt av Jon och upphängda av Öhlins racingdämpare.
– Dubbla racingrattar i kolfiber med snabbkoppling, fjärrkontroll för elmotorerna och fjärrstyrning för alla båtsystem.
– Matplats för 4 med två sittbrunnsbord.
– Stor solbädd över det hydrauliskt lyftbara motorrummet
– Sittbrunnen har ett dolt anpassat surroundljudsystem och ett automatiskt utskjutbart solskydd.
– I aktern finns en badstege och naturligtvis en smidd flaggstång i kolfiber.”

Säljbeslutet kommer kanske inte som någon chock för alla som följt alla bilbyggen han genomfört. De brukar förr eller senare bli till salu.

Den värsta i sitt slag

Båten är precis som bilarna på många sätt bland det mest extrema och värsta i sitt slag. Jon är säkert en bilförare av rang men när det gäller båtar har han haft en längre startsträcka. Det är ju till exempel bra mycket svårare att lägga till med en otroligt övermotoriserad 50-fotare än att parkera en bil. Kanske än värre att handskas med alla egenheter som en custombyggd båt med racingmotorer kan få för sig.

Det verkar som att Jon ändå klarat sig med den äran gällande direkta haverier. Även om hans resa till Gotland slutade med ett samtal till Sjöräddningen. Det ryktas också att båten förvisso är snabb men att gången är hård på upprört vatten.

Svår start i båtlivet

Jon Olsson har alltså inte gjort det lätt för sig med att börja båtlivet med den här besten. Han skämtar ofta om att han är nöjd varje gång han lyckas lägga till utan att ha sönder något.

Eldrift förlänger serviceintervallerna

Det är såklart fantastiskt att kunna färdas ljudlöst och avgasfritt in och ut ur hamn och enligt utsago mer därtill. Men det ryktas att elmotorerna är där för att de extremt korta serviceintervallerna på racingmotorerna inte ska sätta stopp för färden precis hela tiden. Mer om eldriften kan ni läsa här.

Muskelbåtsstrul

Men det ryktas dock också att båten strulat på det ena eller andra sättet varje gång som Jon varit ute med den. Inget konstigt med det, skulle nog de flesta vana ägare av extrema muskelbåtar säga. Men det är ju inte så kul om man är mer sugen på att köra fort och långt än att fundera över och fokusera på vilka fel som kan tänkas dyka upp.

Nästa ägare kanske inte behöver tänka så mycket på det stora servicebehovet och det tekniska kunnandet. Enligt Jons senaste video så har han blivit uppjagad av flera lyxjaktsägare som är intresserade, och de lär ha personal som sköter det tekniska.

– De som kontaktat oss har fått en ordentlig provkörning och det kanske kommer att komma nåt bud framöver, säger Jon.

Hamnen har sökt Jon Olsson för att få en prisindikation och vi uppdaterar artikeln så snart vi får ett svar. Men vi drar så länge till med en gissning på att ett bygge av det här slaget, och då bara bygget med alla komponenter inkluderade, skulle gå loss på 7-10 miljoner. En referens skulle också kunna vara Goldfish 49 Bullet. Den har lite mindre motorer men går loss på i runda slängar 11 miljoner kronor. En Cigarette på 50 fot med motsvarande motorer kostar dock nästan det dubbla. Och med tanke på att Jons alla speciallösningar lär ha tagit lång tid att utveckla så kan prislappen säkerligen springa iväg långt över det. Prisfrågan är med andra ord luddig!

Uppdatering: Jon Olsson har nu satt ett officiellt pris på 3 000 000 Euro.

En fotnot är att Hamnen sett en RIB vid namn Raven som sägs ha klarat 110 knop. Så att Jon Olssons båt skulle vara världens snabbaste Rib, är sannolikt inte riktigt sant.