Jobbtillfälle – ubåtskapten för Sveriges enda civila ubåt

SubmarineNu kan man till fast lön få se Stockholms skärgård från djupet. Allt som krävs är man klarar att baxa runt upplevelsetörstiga gäster i en tio ton tung ubåt som kan gå ner till 200 meters djup.

Denna svenskbyggda ubåt blev minst sagt uppmärksammad under ubåtsjakten i vintras. Den är baserad vid Djurönäset utanför Stockholm och det är därifrån som den nye medarbetaren är tänkt att tjänstgöra.

Ubåten har diesel-elektrisk framdrivning och är byggd för dyk ner till 200 meter men är begränsad av säkerhetsskäl ner till 60 meter.

Teknikfreak
Personen som söks ska ansvara för driften av ubåten och se till att hålla den i toppskick. Man måste vara en teknikfreak utöver det vanliga och ha järnkoll på alla system såsom luftsystem, dieselmotor, elsystem samt hydrauliska hjälpsystem. Dessutom är ubåten utrustad med avancerad sonarnavigeringsutrustning, periskop och lite annat smått och gott som lär kräva ett tekniskt kunnande av rang.

Bra med flygerfarenhet
Men kravspecen slutar inte vid nördiga teknikunskaper. Man ska också kunna underhålla stora grupper människor.

Uppdragsgivaren säger sig eftersträva högsta möjliga säkerhet och hoppas att den sökande har tidigare erfarenhet av ubåtar, dykning eller från flygbranschen.

Befälhavarexamen klass VIII eller högre är önskvärt men inget krav.

Foto: Helene Lundgren

Läs mer om jobbet som ubåtskapten på Arbetsförmedlingen.