Jetcycle – djungeln av nya foilande flytetyg tätnar

Uppfinningsrikedomen är stor och resultaten skiftande när det gäller nya foilande flytetyg. Här kommer ännu ett bidrag – Jetcycle var namnet.

Jetcycle-inledning
Jetcycle är en ny slags vattencykel på bärplan.

Utbudet av olika slags foilande flytetyg växer snabbt och är redan större än vad en normalfuntad båtskribent kan hålla i huvudet. Här kommer nästa pryl på samma tema. En foilande variant av landbackens liggcykel. Det senare ett fenomen som få, om ens någon, låter passera okommenterat.

Jetcycle ska  inte vara svårare att hantera än att vem som helst klarar av den. Åtminstone inte så länge man är  ute på fritt vatten.

Tanken är att man på bästa Manta5-manér (se test) ska kunna trampa sig upp på bärplanen och därpå kunna glida iväg lätt som en fjäder med minimalt motstånd. Dock med skillnaden att Jetcycle är helt och hållet muskeldriven.

Alla kan!

Enligt uppgift ska den inte vara svårare att hantera än att vem som helst klarar av den. Så länge den befinner sig i vattnet vill säga. Rätta oss om vi har fel men när man närmar sig land och när Jetcycle ska lyftas ur vattnet lär utmaningen bli desto större.

Skrovet är byggt av kompositmaterial och vakuumgjutet för att på bästa sätt kombinera vikt och styrka. Kraften som krävs för full foiling beror naturligtvis på cyklistens kroppsvikt. Enligt tillverkaren krävs det dock 230 watt för en person på 60 kilo för att lyfta medan en person på 85 kg skulle behöva 300 watt för att komma upp ur vattnet.

Enklare än siffror…

Enkast är dock att titta på videon och själv skapa sig en uppfattning om vilken nivå av benstryrka som verkar krävas för att få Jetcycle att flyga.