Jesper Stålheim femma i Laser–VM

Svenskhoppet Jesper Stålheim seglade allt bättre under Laser VM ändra fram till sista dagen då han hade fint slagläge inför finalen – som tyvärr ställdes in.

Jesper Stålheim slutade alltså på sin femteplats i Laser-VM i Split efter att den sista dagens seglingar i kroatiska Split ställdes in på grund av för lätta (läs inga) vindar.

– Men jag är väldigt nöjd såklart. Och lite lättad var jag allt att det inte blev något idag. Det är alltid lite ”risky” när man har en tjuvstart som är borträknad sedan tidigare.

VM i kroatiska Split har bjudit på väldigt skiftande förhållanden – från vindar med kulingbyar till sista dagens bleke.

Osäkert om framtiden
Stålheim visade redan i sitt första internationella Lasermästerskap (OS i Rio 2016 för drygt ett år sedan) att han kan segla riktigt bra. Vad som händer nu, om det blir en satsning i Laser mot OS 2020 eller något helt annat, har han ännu inte bestämt.

– Jag har ännu inte bestämt vad jag vill göra så det är lite svårt att säga vad det här betyder för framtiden. Nu ska jag hem och segla lite 49er igen. Först på Skiff-regattan i Långedrag och sedan i Olympic Class Regatta på Baggensfjärden i Saltsjöbaden.

Besviken på OS i Rio
Stålheim var besviken efter OS i Rio 2016 där han slutade på 16:e plats i Laser. Sedan dess har han dels tagit det lite lugnare med satsningen på segling.

– Jag var i och för sig femma på VM 2013 också. Men på vissa fronter var det här VM:et kanske min bästa prestation, åtminstone vad det gäller strategin och kryssarna.

– Men jag tappade säkert tjugo poäng under regattan på länsarna. Så jag tycker nog ändå att jag har gjort bättre regattor totalt sett förr, avslutar Jesper.

Resultatlista VM Laser 2017:
1. Pavlos Kontides, Cypern.
2. Tom Burton, Australien.
3. Matthew Wearn, Australien.
4. Philippp Buhl, Tyskland.
5. Jesper Stålheim, Sverige.

Foto: Jesper Stålheim på OS i Rio 2016. Fotograf William West/AFP.