Jättelika förluster av containrar till havs

Ökad stress och extremväder på grund av klimatförändringar. Det är två tunga skäl till att fraktfartygen tappar fler containrar än någonsin tidigare.

Maersk_Wikipedia
Ökad stress och extremväder på grund av klimatförändringar. Det är två tunga skäl till att fartyg tappar fler containrar än någonsin tidigare.

Mörkertalet är stort. Det medger man på branschorganisationen Transportföretagen och hur mycket gods som egentligen förloras på grund av insiderbrott, extremväder och bränslehaverier är sålunda oklart.

Klart är däremot att problemet med containrar som faller över bord växer i snabb takt. Värst var det den 11 december 2020 då fraktjätten Maersk tappade hela 1 816 containrar i en storm på Stilla havet.

Se också:
Rekord i tappade containrar till havs
Containerkatastrofen – eländet fortsätter

Problemet växer med klimatförändringarna

Enligt beräkningarna förlorade man där och då varor till ett värde av cirka 90 miljoner dollar. Containrar som faller överbord under sjötransporter uppges dessutom vara ett växande problem, om än fortfarande relativt ovanligt, när hela havet stormar. Året därpå tappade samma bolag drygt 1 000 containrar.

Stöld och vårdslös hantering

Problemen stannar dock inte med  tappade och skadade containrar. Till detta kommer också omfattande problem med insiderbrott samt vårdslös hantering vid lastning och lossning. Men det stanna där heller. Transportbranschen till havs dras också med förluster när kyl- och frysvaror förstörts på grund av att bränslet till aggregaten tar slut under förseningar.

Förödande med bränslebrist

– När kylkedjan bryts kan hela lasten förstöras. Även om man har marginal för förseningar så kan man kanske inte ha marginal för tre dagars försening, säger Daniel Ekwall, säkerhetsexpert och forskare i logistik vid Högskolan i Borås till Di.

Foto: Wikipedia