James Bonds Lotus Esprit-ubåt på auktion

”Can you swim” frågade James Bond sin vackra medpassagerare innan han styrde sin Lotus Esprit rakt ut i havet för att fly från en skjutande helikopter. Frågan var obefogad. Det visade sig att bilen kunde förvandlas till en ubåt. 


Nu kan den bli din.

Det var i filmen The Spy Who Loved Me från 1977 som Bond ställde frågan till agent Triple X, Anya Amasova. Men det visade sig snabbt att frågan var obefogad. Så snart bilen dykt ner under ytan förvandlades den till en fullt fungerade ubåt med både luftvärnsmissiler, ytkikare och allt möjligt omöjligt.

I september ska bilen klubbas iväg på auktion vid Battersea Park i London.

Här är de häftigaste scnerner ur filmen.

Bilen som kommer att auktioneras är den första versionen av Lotus superlåga Esprit och enligt många den häftigaste Bondbilen. Ingen av de tidigare bilarna hade ju haft den otroliga möjligheten att förvandlas till en vattenfarkost.

Under inspelningen, som mest ägde rum vid Bahamas, användes sex stycken Lotus Esprit, varav den här bilen är den enda som byggdes om helt till en fungerande ubåt. Det ska ha kostat över 100 000 dollar att bygga bilen, vilket idag skulle motsvara cirka 3 500 000 sek.

Bilen kallades ”Wet Nellie” av filmteamet och var den som fick mest tid på duken av de sex bilarna. Den byggdes på ett Oceanografcenter i Florida och kördes under inspelningen av Don Griffin, en tidigare Navy Seal-soldat.

Vem som helst hade väl kunnat köra den, tänker ni. Men problemet var att bilen inte var vattentät, så Griffin var tvungen att köra med full dykarmundering.

Följ med bakom kulisserna och träffa proflierna som stod bakom filmen.

Auktionsfirman RMauctions är specialister på att sälja exklusiva och annorlunda bilar. År 2010 sålde de bland annat vad som förmodligen är världens mest kända bil, den Aston Martin DB5 som Sean Connery körde i Bondfilmerna Goldfinger och Thunderball. Priset landade på 2,9 miljoner pund. Det ryktas att en icke helt fungerade systerbil till denna Lotus Esprit ska ha auktionerats ut för 70 000 pund. Kanske är det läge för ett klipp?

Om man inte skulle vinna budgivningen på den klassiska Bondbilen finns ytterligare ett alternativ. En spännande från Schweiziska Rinspeed kom med ett liknande koncept för ett par år sedan. De har modifierat en nyare Lotus, av modell Elise, till en eldriven farkost som är snabb som en bil på land men som också kan färdas både på och under ytan.

Ytterligare en speciell feature med denna Lotus Elise är att den kan framföras utan förare.

Bilen har helt och hållet inspirerats av Bondfilmen som nämns tidigare i artikeln och att det som syns i Youtubeklippet ovan inte är på riktigt. Men det finns några journalister som fått chansen att testa den. Läs ett test på www.carmagazine.co.uk.

Fler bilmärken som kastat loss:
Ny skruvad båtdesign från Bugatti.
Lexus går till sjöss!
Cigarette och Mercedes bygger rekordsnabb elbåt.
James Bonds Lotus Esprit-ubåt på auktion.
BMW kastar loss!
Audi A4 på djupt vatten!
Bugatti går till sjöss.
Världens snabbaste terrängbil med vattenjet.
Fearless A28 – en Porsche på vattnet.
Mercedesdesignad monsterbåt blir verklighet.
Mercedesbåt i 30-talsstil.