Jagaren – specialist på närstrid och snabba manövrar

Jagare är stora, uthålliga, tungt beväpnade men likväl förvånansvärt snabba, smidiga och manöverdugliga. Något som är avgörande i närstrid. Se videon!

Jagare_buskorning
Jagare är stora, uthålliga, tungt beväpnade men likväl förvånansvärt snabba och manöverdugliga. Något som är avgörande i närstrid.

Att en båt på ett par tusen ton kan dundra fram i över 30 knop är en sak. Mer imponerande är dock dess fantastiska manöverförmåga som kan vara avgörande i närstrid. Inte minst för att bli ett svårt mål för fienden.

Se också:
Så fungerar världens mäktigaste hangarfartyg
Ny effektiv svensk torped ska hålla ryssen stången
Svenska försvaret övervakar rysk atomdriven ubåt i Östersjön

Jagarens uppgift var ursprungligen att skydda slagskeppen mot torpedbåtar när det begav sig i början på 1900-talet. Med tiden fick de allt kraftigare bestyckningar och tyngre vapen. På moderna jagare har torpederna kompletterats med eller ersatts av robotar.

Större, starkare och farligare

Likaså har deplacementet på jagare ökat med tiden. De första jagarna låg på cirka 250 ton, medan dagens jagare är lika tunga som en kryssare var under andra världskriget. I allmänhet är jagare de tyngsta ytfartygen i tjänst, med undantag av hangarfartygen och några stora robotkryssare som är i tjänst i de ryska och amerikanska flottorna.

Häng med ombord när Youtube-kanalen Fluctus spanar in några amerikanska jagare in action!