Jämnaste etappen i Volvo Ocean Race historia

Spanska Mapfre har haft många motiga placeringar. Men nu kanske vändningen kommer. Igår gick de i mål som vinnare av fjärde etappen i Auckland. Här kommer kommentarer från Martin Strömberg och Anna-Lena Elled – de enda svenskarna i racet.

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team tog hem sin fjärde raka pallplats i den fjärde etappen av Volvo Ocean Race från Sanya till Auckland. Efter tre veckor på havet skilde endast åtta minuter mellan de tre första båtarna och spanska MAPFRE var först över mållinjen.


– Det är surt att missa förstaplatsen men vi är nöjda efter den här tuffa etappen, säger Martin Strömberg.

Spurten till Auckland är den jämnaste avslutningen hittills i Volvo Ocean Race 2014-15. De senaste dagarna har MAPFRE, Abu Dhabi Ocean Racing och Dongfeng Race Team legat hack i häl när de närmat sig Nya Zeeland. 


MAPFRE lyckades ta ledningen på fredagseftermiddagen under en serie manövrar utanför den Nya Zeeländska nordöstkusten. De hittade mer vind längre från land och lyckades sedan behålla ett litet övertag fram till mål. Efter att ha seglat över 5 500 sjömil sedan starten skiljde det mindre än en sjömil mellan båtarna över mållinjen. 


– Det är fantastiskt att komma först till Auckland för det har varit en jobbig etapp och en ännu tuffare slutspurt, säger MAPFREs skeppare Xabi Fernández.

Abu Dhabi Ocean Racing tog hem andraplatsen och fick jobba hårt för att hålla Dongfeng Race Team bakom sig. 

Martin Strömberg vid rodret under en av de mest påfrestande dagarna ombord.


Martin Strömbergs lag har haft en svängig etapp och låg sist halvvägs till Auckland. Efter en mäktig comeback hade de ledningen två dagar innan målgång men tappade två placeringar när de fastnade i ett vindlöst område under ett stort moln. 


– Det är den mest utmanande etappen vi gjort hittills, säger Martin Strömberg. De första tio dagarna var det vatten som forsade över däck hela tiden och det är slitigt. Vi hade det länge ganska jobbigt ombord och det kändes som att mycket gick emot oss men vi lyckades vända det till något positivt. Vi tog oss tillbaks till toppen, det känns fantastiskt och vi vet att vi har bra fart i båten.

Abu Dhabi Ocean Racing ligger nu på samma poäng som Dongfeng Race Team i toppen av den totala poängställningen efter fyra etapper. Men Abu Dhabi har en fördel av ett bättre resultat i den senaste delsträckan och har därför tagit ledningen.

En inblick i vad som hänt under de avgörande timmarna under fjärde etappen.

För första gången i årets tävling fanns det en svenska ombord på tjejbåten, Team SCA. Anna-Lena Elled från Göteborg gjorde sitt livs första etapp i Volvo Ocean Race. Och hon ”valde” att börja med ett av tävlingens tuffaste ben.

– Jag kastades verkligen rakt in i hetluften. Det var en riktig utmaning och tuffa förhållande redan från början. Jag blev lite sjösjuk de första två dagarna, men tjejerna ombord var verkligen stöttande och ganska snart kom jag in i rutinerna. Och förutsättningarna ändras hela tiden och ofta mycket snabbt. Man vänjer sig, säger Anna-Lena som var första svenskan på 13 år i tävlingen.

När spanska Mapfre seglade över mållinjen kl. 21:30 lokal tid hade Team SCA bara 36 sjömil kvar. Men på grund av att vinden dog ut under natten tog det den svenska tjejbåten sju timmar att segla de sista 36 nautiska milen.

Team SCAs Annie Lush berättar om fjärde etappen.

Bland de tre i toppen var det oerhört jämnt. Efter tre veckors kappsegling var Mapfre endas fyra minuter och 25 sekunder före Abu Dhabi som i sin tur var tre minuter och 40 sekunder före Dongfeng.

Nu väntar lite vila och en del förberedelser för besättningarna innan det är dags för tävlingens längsta etapp, från Auckland till Itajai i Brasilien. En sträcka på cirka 6 776 nautiska mil, dvs drygt 12 500 km. Etappen startar söndag 15 mars. Målgång i Itajai cirka 1-5 april.