J-Craft– svenskbyggd kungafavorit

j-craft-smeralda-1mb
J-Craft ställer ut på Scandinavian Boat Show

j-craft-smeralda-1mbJ-Craft bygger några av världens mest stilfulla och klassiskt vackra båtar. Det kan Hamnen.se-redaktionen intyga då vi besökt varvet på Gotland i somras. Nu ställs J Craft Torpedo R ut på Scandinavian Boat Show. Den har lackats i 18 lager, är 12,6 m lång och klarar nära 50 knop. Den lämnar ingen oberörd.

Roger Moore döpte den första J Craft Torpedo i Monte Carlo 2009. Med 18 lager lack glänser hon som en smaragd och i mångas ögon är det precis vad hon är. En smaragd med grymma sjö- och fartegenskaper. Denna svenskbyggda skapelse kommer garanterat att bli en av de hetaste attraktionerna på årets Scandinavian Boat Show som startar på onsdag den nionde november.

När J-Craft själva beskriver modellen Torpedo låter det så här: ”Torpedo är en förlängning av en livsstil, där romantik och vänskap, varma solnedgångar och salt luft möts. J-Craft Torpedo förkroppsligar kärleken till livet och skänker uppskattning för den som följer sina passioner, på det mest sofistikerade sätt som går.”

Det verkar alltså vara en förbryllande och förförande båt på alla vis och sol och värme verkar stå som en huvudingrediens. Kanske är det därför det inte haglar av dem i Svenska vatten.

– Företaget J Craft har hittills sålt 16 stycken J Craft Torpedo. De flesta av dem bryter vågorna i Medelhavet, Frankrike, Monaco, Italien, Spanien men även i USA, Schweiz, Tyskland, Ukraina, Ryssland samt Sverige. En båt tjänstgör som tender till en superyacht på 85 meter, säger Johan Attvik, ansvarig för designarbetet.

J-Craft har ställt ut på Monaco Yacht Show, Salon Nautique Cannes, Düsseldorf Boat Show, Miami Yacht Show, Fort Lauderdale Yacht Show, Berlin Boat Show, Abu Dhabi Yacht Show och nu premiärvisas deras 42-fotare på den svenska marknaden.

– Det känns exklusivt, säger Thomas Sandberg, projektledare för Scandinavian Boat Show.

Lillasystern J Craft 38 som sjösattes år 2000 fick stor uppmärksamhet på Scandinavian Boat show. Linjerna från den känns igen i nya J-Craft Torpedo.

J-Craft Torpedo byggs i Sverige, på Gotland. Initiativtagaren Johan Attvik som varit ansvarig för designarbetet har till sin hjälp haft bland andra Håkan Södergren, som ritat bland annat Tarac 33, som Hamnen.se provseglade i somras (se här). Båten är 12,6 meter lång och 3,6 meter bred. Motorerna är dubbla Volvo-Penta IPS IPS 400 eller IPS 600. Toppfart med största montaget: 49 knop.

j-craft-helm-1mb

j-craft-nardi-wheel-1mb

j-craft-smeralda-1mb

Klicka för mer info om mässan!