J Craft

Kungens båt

Här är en ny svensk motorbåt: J Craft – från Gotland. Åtta båtar är beställda. Nummer ett kommer Kungen att köra i sommaren 2000.

 

En helt ny svensk båt – en läcker motorcruiser – är byggd på Gotland och heter J-Craft. Den första i en serie av åtta har Kung Carl XVI Gustaf köpt. Den ska familjen köra i Medelhavet i sommar. Därför har den aqua-färgade fribord till ett mahognyglänsande däck. Snyggt. För att inte säga fräsigt.

Båten är en blandning av amerikansk ”power” och helsvensk hantverkstradition. Inredningen är snickrad av färdiga elever från Carl Malmstens-skolan. Skrädderi, smide, sadelmakeri – allt är genomfört med lokalt kunnande på Gotland.

 

J Craft är en stor båt, hela tolv meter lång. Den premiärvisades i ljusgården på NK-varuhuset i Stockholm. Hur den kom in är en gåta. Men så tog det en hel natt också. Med fem centimeter till godo på var sida om friborden till marmorpelarna, så hängde den i alla fall där till slut. Båten vilade i två stroppar som ingen vågade tillverka, utom Pille Repslagare på Råseglarhuset, Skeppsholmen. Och det är inga vanliga splitsar, utan riktiga fartygssplitsar.

Att presentera en ny båt i ljusgården på NK har tradition. Den första Ljungströmskryssaren visades här. Det var år 1935. Den fick stor uppmärksamhet och det är vad J Craft också hoppas på.

 

Sju systerbåtar är redan beställda – alla är köpta i Sverige.

Data J Craft 38 Sport Cruiser Cabrio

 

Längd

11,52


Bredd

3,50


Vikt

4 400 kg


Motorer

Två stycken Yanmar 420HK, med ZF tvåväxlade backslag.

 

Skrovet är byggt med handupplagd composit med riktad glasfiber i fyra riktningar och isopolyester. Distansmaterialet är divinycell. Båten är laminerad med vacumteknik.

Däcket och allt trä i sittbrunnen är klätt med epoxilimmat mahognyfanér. Alla träytor är lackade nio gånger med tvåkomponentslack.

Priset är mellan 2,5 och 3 miljoner kronor, beroende på motoralternativ.

Info Gotland Yacht Constructors 08-611 10 12 eller 0709-600 000