Isbrytande atomkraft i Norra ishavet – med 75 000 hk!

Om man kör fast i Norra ishavet så är en atomdriven isbrytare med motsvarande 75 000 hästkrafter en välkommen livlina. Här är en fantastisk video som visar spektaklet.

Om en isbrytare ska kunna klara av de ofattbart bistra förhållanden som råder i Norra ishavet och Barents hav – så vill det till att det finns krut i maskinrummet.

Det finns det i de båda ryska isbrytarna ”50 Years of Victory” och ”Yamal” som är atomdrivna och som har motsvarande upp till 75 000 hk.

Arbetet ombord är frostbitet och bistert.
Men det finns fördelar.

Men även om arbetsmiljön för de båda isbrytarna och dess besättningar är aldrig så frostbiten och bister så ingår också fördelar som makalösa naturupplevelser där norrsken och närkontakt med isbjörnar bara är några exempel.

Skärmdumpar från de fantastiska videobilderna av Colourfield.

När ”50 Years of Victory” och ”Yamal” inte assisterar fraktfartyg och håller farleder och hamnar isfria så fungerar de också som forskningsstationer.

Här får vi se den otroligt fint filmade videon när 75 000 atomhästkrafter assisterar ett hjälplöst fraktfartyg genom packisen.

Sist men inte erbjuder de också turer för äventyrliga turister som vill få en uppleva jordklotets allra ogästvänliga platser.