Inte bara extremsegling: Resumé av America's Cups förregatta

Visserligen bjöd förregattan i Vilanova i La Geltrú på spektakulär segling. Inte minst när entypsklassen av AC40:or gick ut på styva linan för första gången. Men utanför Barcelona gavs mer än bara extremsegling. 

En helg som bjöd på lite av allt. Regn, vind, sol, och brist på vind. Men framförallt spektakulär segling och folkfest i sann katalansk anda. Förutom regn lär även en förväntansfull stämning ha hängt i luften då de faktiska tävlingarna i America’s Cup äger rum om ett knappt år.

Men innan dess ska det ges uppvisningar likt få andra.

Förhandsfavoriterna från Emirates Team New Zealand gick in i helgen som regerande mästare men blev snabbt nedtagna på jorden av uppstickarna i det franska syndikatet Orient Express Racing Team. I race två och tre gick det bättre för ”The Kiwis” som tog dubbla spikar. Men därefter dominerades resultatlistan av New York Yacht Club med American Magic som efter helgens seglingar placerat sig i topp med en poäng tillgodo.

Stolleprov och spektakel

Det schweiziska syndikatet Alinghi Red Bull Racing är sponsrat av energidrycksjätten med samma namn. Är man någorlunda bekant med företaget och dess PR-stunts är man högst sannolikt också medveten om att dessa oftare än sällan kantas av spektakel och stolleprov. Med det sagt var det inga undantag när America’s Cup gästade Vilanova i La Geltrú.

Klippet är kort men kombinerar två extrema sportutövanden i ett: Foilsegling och flygplansslalom.